Различните видове машини в животновъдните стопанства не само облекчават труда на животновъда, но и повишават приема на животните, информира topagrar.com

Големият прием на фураж има ключова роля за добрите резултати на кравите и здравето им. Често тяхното хранене се стимулира чрез повторно предлагане на фуражни смески. Неколкократното даване на храна може да се извършва и от машини, създадени за тази цел.

При еднократно даване на храна, откосът на храната върху хранилката е до 1,20 см. Радиусът на хранене на възрастните животни не е повече от 80 см. При хранене те избутват храната и поради тази причина е необходимо обратното й прибиране в хранилките.

На пазара се предлагат тласкачи, движещи се на релси, както и системи контролирани чрез наземен контакт. Някои системи дори се опитват да повишат активността на кравите и приема им на храна чрез даване на малки количества концентриран фураж. Въпреки това тази функция на машините може да доведе до смущения и неспокойствие сред животните, в зависимост от расата, състава на стадото и разположението на местата на хранене на животните.

Като цяло, обратната връзка от практиката за тези машини е положителна: Чрез машините за изтласкване на фураж се спестява време, което фермерите биха могли да оползотворят чрез работа на други места във фермата. Резултатите от активността на кравите и приема им на храна са задоволителни. Важно е обаче функцията им за сигурност да се следи внимателно и редовно, в зависимост от марката.