Подробна инструкция за любителия - цветар

Искате да превърнете клонче от хвойново растение в здраво и силно растение? Следвайте стъпките.

Размножаването от резник е най-ефективният начин да получите нови растения от туя. То не отнема много време и позволява да се запазят сортовите признаци.

Срокове

Може би най-трудното при размножаването на хвойновите от резници е да определите правилно сроковете за провеждането на тази процедура.

По този въпрос специалистите са на различни мнения. Едни препоръчват хвойновите да се размножават през зимата - месец февруари.

Други са убедени, че туята най-добре ще се прихване от резник през април.

А трети твърдят, че оптималното време за това е лятото.

Главният критерий, който трябва да ви ръководи, е дали е завършен срокът на растеж на филизите на растението. Ако отговорът на този въпрос е положителен, то може смело да пристъпите към филизенето.

Лятното филизине на туя е за предпочитане, тъй като позволява на вкоренените резници да укрепнат и да се вкоренят добре за следващия сезон.

Как се нарязват резниците

За филизене се избира здраво и силно растение. В горната му част се намира добре развит скелетен клон и с рязко движение на ръката се откъсват 2-3-годишните вдървесинени прирасти, разположени на края на клона. За да се вкоренят резниците по-бързо, те трябва да се откъсват с малко парче от кората.

Туя, отгледана от резник, взет от стграничен филиз, може да се получи с неправилна форма. Филизът от болно растение, естествено ще израсне в болно растение.

Идеалната дължина на резника е 10-15 см. Ако клончетата са силно вдървесинени и не можете да ги откъснете внимателно, използвайте остър нож.

Може ли да се съхраняват

Резниците от туята се вкореняват веднага след отрязването им. Те не могат да се съхраняват, тъй като бързо стават негодни и няма да пуснат качествени корени.

Ако не сте успели да подготвите всичко необходимо за вкореняването, резниците могат за кратко да се завият с влажно парче плат и да се приберат на тъмно и прохладно място.

Подготовка

На първо място резниците на туята се почистват от излишните бодлички.

Първо те се отрязват от долната част на клончето. Ако резникът е твърде "пищен", може частично да се подкъсят иглите и на останалата част. Долната част на резника леко се почиства от кората.

След това резниците се поставят в разтвор на растежен регулатор за около 12 часа.

Субстрат

Може да използвате чист речен пясък или лека добре дренирана почва.

Почвената смес за вкореняването на резниците на туята се приготвя от торф, листовка и пясък - в равни части.

Почвата или пясъкът се разстилат в недълбоки съдове. Подходящи са контейнери или касети за разсад. В тях трябва да има отвори за дренаж и аерация. На дъното задължително поставете керамзит, гравий или дребни камъчета.

След това в контейнера се насипва почвеният субстрат и се дезинфекцира с тъмен разтвор на калиев перманганат.

Ако имате такава възможност, за субстрата може да използвате и мъх сфагнум. Този мъх отлично задържа влагата и има мощни антисептични свойства.

Така резниците няма да пострадат от суша или гъбички.

Вкореняване

Когато всичко за провеждането на процедурата е готово, извадете резниците от разтвора на растежния регулатор и потопете краищата им в дезинфектант.

Веднага след това ги поставете в почвата под ъгъл 45 градуса на дълбочина 1,5-2 см.

После ги поставете в стъклена или полиетиленова оранжерийка или ги покрийте с найлон.

Ако за вкореняването използвате мъх сфагнум, завийте в него резниците, замотайте ги с марля и поставете в найлонов плик.

Грижи

Резниците се съхраняват на топло и светло място. Важно е да помните, че светлината трябва да е разсеяна, а не пряка. Преките слънчеви лъчи бързо ще погубят младите филизи на туята и те ще увехнат преди да се вкоренят.

Поливайте субстрата едва след като засъхне горният му слой. Помнете, че излишъкът на влага е еднакво пагубен за младите растения, както и нейният недостиг.

Поливайте внимателно, така че водата да не попада върху игличките. Желателно е да използвате пулверизатор, така че силната водна струя да не оголва земята около резника.

Повята на нови клончета е свидетелство, че туята се е вкоренила.

Ако вкоренявате резниците в сфагнум или общ контейнер, две седмици след вкореняването трябва да ги разсадите.

Последващите грижи за растението се състоят от редовно поливане, подхранване и плевене.

През ноември, преди настъпването на зимата, младите растения да се покриват с елхови клони, листа или дървени трици.

През пролетта, укритието се премахва и грижите продължават както преди. След 1-2 години младите растения на туята се пресаждат на постоянно място.