Джанките в цели райони на страната са нападнати от болест. По тях висят шушулки, причличащи на  едър боб. Снимки на поразени дръвчета публикува във фейсбук председателят на Българската асоциация биопродукти Албена Симеонова.

Болестта се нарича мехурки по сливата. Известна е още като кривули, рошкови, бабици. Тя засяга сливовите насаждения и се среща във всички райони на отглеждане. Развитието й може да компроментира  цялата реколта.

Причинителят на болестта е гъба Taphrina pruni, която презимува върху растението и заразява повреме на отваряне на цветните пъпки.Инфекцията се разнася бързо чрез вятъра, дъждовните капки и насекомите.
Симптомите се проявяват по пллодовете 3 седмици след опадане на венчелистчетата. Плодовете са по големи често издължени във формата на „кашу”, с гъбеста структура, кухи без костилка но със зачатък на ядка. По късно се развива и мицел който покафенява. Възможно е и нападение на части от плодовете.

Контролът над болестта се състои в есенни и зимни пръскания с бордолезов разтвор 1%, които трябва да се извършат най-късно до набъбване на пъпките. По време на вегетацията третирания не се извършват, тъй като те няма да повлияят на развитието на патогена.

Чувствителни към мехурките са:

Кюстендилска синя слива, Троянска слива, Късна меденка.

Толерантни към болестта са:

Сакарка, Бърдачка, Караджейка, Бумбалка.