Ако има реална алтернатива на царевицата, то безспорно това е соргото. За съжаление тази култура все още не е добре позната в Европа, както и в България, разбира се, и със сигурност не дооценена. Соргото има двойно предимство, тъй като от една страна осигурява добър добив, дори и при сухи условия, а от друга – има нужда от по-малко торове, вода и пестициди. Простата калкулация показва, че дори при 5-10% по-ниска средна цена за суровини, в сравнение с царевицата в Европа, печалбата е гарантирана.

От няколко години и фермерите у нас се „запознаха“ с тази култура и я пробваха на полетата си. За съжаление обаче заради не добре организирания пазар много от тях се отказаха да я отглеждат. Въпреки това соргото не трябва да се пренебрегва, тъй като тепърва ще развива потенциала си, категорични са агроекспертите.

Логично е от сорго да се интересуват производители от южните райони на страната, където отглеждането на царевица е доста проблемно, освен ако не е при поливни условия.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 4 май.