Сред основните фактори, които влияят на аграрните пазари е политиката на лидерите на Китай и Русия от една страна, и САЩ – от друга.

Това отбеляза в доклада си френският икономист и директор на института по стоковите пазари CyclOpe, Филип Шалман, в рамките на знаковата XIV-а международна конференция "Черноморско зърно-2017".

В своята презентация "Източен вятър - западен вятър..." докладчикът обърна внимание на така наречените "суперцикли" за периода 2006-2014 г. : спад в активността на всички икономически дейности по време на кризата - 2007-2008 г. с последващ подем и натрупване на големи обеми производство до предкризисно ниво и относително стабилизиране на икономическите показатели.

"Но суперциклите приключиха и сега ще трябва да се справяме с доста дълъг период на ниски цени, в това число и на агропродукцията», - отбелязва Шалман.

Следващият ценови бум, според анализатора, можем да очакваме към края на 2020-а г., когато решаващ фактор  ще е ръстът в търсенето от страна на индийския и (или) африканския сегмент на тези агропазари. Но дотогава не можем да разчитаме на устойчивост, подчертава експертът.

Засягайки темата «управление на света», Ф.Шалман отбелязва ,че такова липсва но предупреждава да «се внимава за Доналд и Ши» (явно имайки пред вид, президентите на САЩ и КНР).

Още интересни изказвания от международната конференция "Черноморско зърно: Вятърът на промяната", очаквайте във в. "Български фермер" на 27 април.