Диана Ванчева

След като МЗХ пусна късно обществена поръчка за избор на фирма, която да зареди правните основания в системата ИСАК, се е явила само една компания - миналогодишната, и тя сега ще прави софтуера.

А самото очертаване на земята при най-добро стечение на обстоятелствата явно ще започне дни преди Разпети петък, казаха разтревожени някои земеделски браншове, сред които Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.

Като се изключат два неработни дни по Великден и после един за 1 май, от няколко общински земеделски служби в страната заявиха пред в."Български фермер", че просто не схващат как ще успеят да приемат всичките над 90 000 фермери, но не смеят да се оплачат, защото са служители на МЗХ.

Някои от земеделските производители и сега идват в службите, казват те. Но всъщност не могат да свършат никаква работа и да очертаят нивите си, защото правните основания още не са заредени, така че пак ще им се наложи да идват втори път, казаха експерти от службите.

Нашите членове отсега са притеснени и недоволни, че пак ги вкарват в сценария с опашките, заяви пред вестника Ася Гочева, изп.-директор на НАЗ.

В МЗХ се говори сега, че служебният земеделски министър Христо Бозуков е бил подведен от администрацията си, че няма нужда от пускане на обществена поръчка за фирмата, която ще зарежда основанията на софтуера на ИСАК, но това не е така.