Сервира се с купичка охладен таратор

Необходими продукти: 500 г набор за дроб сарма, 100 г ориз, 100 г. булгур, 50 г стафиди, връзка зелен лук, 200 г спанак или лапад, 150 г гъби, чаена лъжичка сол, половин чаена лъжичка червен пипер, няколко стръка джоджен.

Начин на приготвяне: Оризът и булгурът се накисват в отделни купички с вода. Наборът за дроб сарма се сварява като предварително се отделя булото. То се измива добре и се накисва в хладка вода. След като се сварят дреболиите, съдът се оттегля от огъня и те се изваждат и нарязват на ситно. Гъбите се измиват и се нарязват ситно, лападът се измива, листо по листо. Реже се на дребно заедно с джоджена. Стръковете лук се почистват, измиват и нарязват на колелца. Изкиснатите булгур и ориз, лападът, лукът, гъбите и подправките се слагат в тиган, заливат се с малко вода и мазнина и се задушават около 5-6 мин. В тава се омесват заедно дреболиите, запърженият микс и стафидите. Ястието се полива с 300 мл. вода и 2 супени лъжици олио.

Покрива се с булото. Ястието се опакова с домакинско фолио за печене и се пече в умерена фурна около час, след което се махат фолиото и булото и се оставя така 10 мин., за да хване коричка. След като изстине се реже на квадратни парчета.

Към всяка порция се сервира купичка охладен таратор.