На седло

Присаждане на седло се прилага, когато подложката е по-дебела от калема и още няма сокодвижение. Подложката се прерязва отгоре, с наклон, обратен на страната, от която ще се постави присадникът. Този начин е видоизменена копулация и се използва с успех при подложки, не по-дебели от 1-2 см в диаметър. Прави се кос отрез отстрани за поставяне на калема. Върху него също се прави кос отрез, на около 1/3 от дебелината му и с дължина приблизително 2 см от основата му, съответстващ на този на подложката. Калемът и подложката се съединяват, като се внимава да съвпаднат камбиалните им тъкани поне в едната страна на отрезите. Превързва се и се намазва с овощарски мехлем.

На страничен зарез

Присаждане на страничен зарез се предпочита при млади дръвчета, чиито скелетни клони са с дебелина до 2 см, и се извършва през февруари-март. Подложката се прерязва на 10-12 см над мястото, където ще се присажда, след което се прави кос разрез с дължина 4-5 см на 1/3 до 1/2 от дебелината на клонката. Предната му страна трябва да бъде 1,5-2 пъти по-дълга от задната. На калема се правят два отреза, които се срещат под остър ъгъл от едната страна. Камбиалните тъкани на присадника и подложката трябва да съвпадат и прилепнат плътно. Превързва се и се намазва с овощарски мехлем. След прихващане на калема и покарване на пъпките, когато летораслите достигнат височина 10 см, по-добре разположеният от тях се оставя да расте. Той се превързва внимателно към чепчето на присадника. Върхът на по-слабия се прищипва. През август недоразвитият леторасъла и чепчето се отрязват изцяло.

Под кора

Присаждането под кора се прилага при облагородяване на млади дръвчета, когато е започнало сокодвижението и кората лесно се отделя. Дава добри резултати при клони и цели корони на възрастни плододаващи череши, вишни, ябълки, круши и други семкови дървета. За присаждането се подбират 5-6 равномерно разположени във всички посоки скелетни клони и се прерязват на такава височина, на която диаметърът им е не по-голям от 5-6 см. Отрезът се заглажда, избира се място, където кората е гладка, тя се разрязва надлъжно до 3-4 см и с тъпата страна на ножчето двете страни на отреза леко се повдигат от дървесината. Ако кората е много дебела, се правят два надлъжни разреза и част от нея се отделя, като дължината трябва да позволява вместването на калема. Върху долната му част се прави гладък и равен отрез с дължина 4-5 см, започващ от 0,5-1 см под добре оформена срещуположна пъпка. Обикновено се оставят още 2 пъпки. В началото на отреза се зарязва перпендикулярно на оста на калема до 1/3 от дебелината му, при което се образува прагче, възсядащо подложката, и така той се закрепва по-здраво. Калемът се поставя под леко отделената кора, завързва се плътно и се замазва с овощарски мехлем. Ако клонът е по-дебел от 2 см, могат да се присадят 2 калема. След като присадките прораснат, превръзките се прерязват или разхлабват.