Млечността на козата зависи от породата. Но определящо за постигане на максимален млеконадой е правилното доене на козата.

Кои са основните правила на правилното доене които трябва да се спазват?

Козата трябва да се дои по едно и също време.

Трикратното доене увеличава млеконадоя с 20%. То трябва да се прави през равни промеждутъци от време и може да се раздели на сутрешно, обедно и вечерно.

Самият процес на доене също има правила.

Вимето трябва да се подготви за доенето

Първо се измива внимателно с топла вода - 36-38 градуса, и добре се подсушава с чиста суха памучна кърпа. После му се прави лек масаж, като се масажира равномерно всяка половинка на вимето.

С двете ръце се хваща едната половина и нежно се масажира от всички страни, повдигайки вимето нагоре, и по малко се "изцежда". След това масажът продължава и вимето се отпуска надолу. Това се повтаря 4-5 пъти за всяка половина на млечната жлеза.

Измиването и масажът на вимето подобряват кръвообращението и увеличават продуктивността.

Трябва да се дои с юмрук, като с палеца и показалеца се обхваща цицката.

Останалите пръсти извършват методични движения.

Млякото трябва да се издоява до последна капка.