С няколко генетични промени кокошките скоро може да снасят яйца, които съдържат лекарства срещу рак и други болести. В института "Розлин" край Единбург са създадени кокошки, чиито яйца са биотехнологичен еквивалент на прочутите яйца на Фаберже.

Кокошките са кръстоска между две американски породи, модифицирани от екипа на д-р Хелън Санг. В белтъка на снасяните от тях яйца се съдържат човешки гени, а всеки ген осигурява рецепта за производство на съответния човешки протеин.
Яйчените протеини са богати на скъпоструващи лекарства срещу рак и други заболява-
ния. Всяко яйце съдържа достатъчно лекарства, за да се лекуват няколко пациенти годишно. Чрез тази техника екипът на д-р Санг е създал потенциално противораково антитяло и лекарството интерферон.

Производството на лечебни протеини в кокошите яйца или в млякото на домашни животни е по-евтино, по-бързо и по-рентабилно от досегашните методи за производство на моноклонални антитела, с които се лекуват рак и артрит.
Генномодифицираните кокошки снасят по 300 яйца годишно и осигуряват реални копия на човешки протеини. Това означава, че до няколко години благодарение на кокошките ще могат да се произвеждат серийно евтини медикаменти, които сега струват по 10 000 английски лири годишно
за един пациент. Екипът от "Розлин" работи и с учени от Университета в Кеймбридж върху генномодифицирано "суперпиле", което е устойчиво на вируса на птичия грип. Припомняме, че в института "Розлин" през 1990 г. се роди Трейси, която беше най-известната овца в света, преди да се роди клонираната овца Доли. Млякото на Трейси
съдържаше човешкия протеин AAT, използван за лечение на кистозна фиброза и емфизем.