Всеки фермер знае колко е голяма отговорността на гледача във всяка животновъдна ферма. Припомняме какви са основните задължения на гледача при раждането на телета:

1) Осигурява раждането на живо теле, да запази неговото здраве и това на майката по време на раждането.

2) Приема животните прегледани от ветеринарния лекар, почиства тялото на
кравата, измива и дезинфекцира задната половина на тялото, краката и млечната жлеза.

3) При престоя на кравите в родилното отделение дневната дажба се намалява (сочните фуражи) и се изхранва доброкачествен груб и концентриран фураж.

4) Провежда всекидневен контрол за състоянието на бременните крави и юници и при признаци на заболяване уведомява ветеринарния лекар.

5) При поява на първите родилни признаци замива, дезинфекцира и подсушава задната част на тялото на кравата, външните полови органи, опашката, като я бинтова и я връзва за шията. След това я настанява в родилния бокс, предварително отново дезинфекциран и застлан с чиста слама.

6) Наблюдава кравата по време на отелване, приготвя чисто платно, въжета и пособия за разреждане, почиства, измива и дезинфекцира ръцете; при слаби контракции, непоказване на два крака или други части на телето след пукването на мехура своевременно уведомява ветеринарния лекар.

7) Непосредствено след отелването прерязва разкъсаните краища на пъпния кордон на телето на 8-10 см от коремната стена. Тушира на повърхността мястото на отрязване с памуче, напоено с 5-процентова йодова тинктура.

8) Подсушава новороденото, като го избърсва с чиста кърпа и го поднася на родилката, за да го оближе. Този естествен масаж на тялото улеснява отделянето на последъка, наблюдават се първите дихателни движения и ако е необходимо, прибягва до издърпване на езика с чисти ръце, масажиране на тялото, изтърсване с главата надолу.

9) След това пренася новороденото в профилакториума и го настанява в индивидуална клетка (когато във фермата се прилага изкуственото хранене на новородените телета с коластра и цяло мляко в профилакторния период на отглеждане). При прилагане метода на бозаене от майката телето се оставя в родилния бокс при кравата 1 или 2 денонощия.

10) При метода на естествено бозаене преди първото хранене на новороденото гледачът измива кожата на вимето на кравата с топла вода, изтрива го със салфетка
(млечни тампони), натопена в дезинфекционен разтвор. Първите струйки коластра от всичките четвъртини на вимето се издояват в отделен съд и се унищожават. След това
допуска телето до вимето на родилката и му помага да поеме цицката й. Новороденото теле се отглежда заедно с родилката до 2 дни, след това то се откарва в профилакториу-
ма в индивидуална клетка и преминава към изкуствено хранене, а кравата от родилния бокс се откарва в следродилното отделение.

11) След опразване на родилния бокс гледачът почиства и дезинфекцира пода и сте-
ните му.

12) Телета, които ще се отглеждат в индивидуални клетки в профилакториума на изкуствено хранене, не по-късно от 1 час след раждането се захранват с майчина коластра. Същата се дава непосредствено след издояване в поилка с биберон, добре измита и дезинфекцирана в доза 55 мл на кг телесно тегло.
И още: Гледачът трябва да спазва строг ред и изрядна чистота в помещението. Да не позволява влизането на външни лица. Да поддържа в изправност дезинфекционната площадка пред отделението.