България е единствената засега държава от ЕС, която по мярка 16.1 - Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското икономическо партньорство избра да оцени един проект на максимум 1 милион евро. Това заяви Светла Боянова, шеф на Института за агростратегии и иновации.

Според нея обаче при бюджет от 20 млн. евро до 2020 г. ще могат да бъдат подпомогнати малко над 20 проекта и едрите ще усвоят бюджета, а за дребните агропредприемачи едва ли ще останат средства.

За пръв и МЗХ се произнесе за мярката, като през миналата седмица пред форум за бъдещето на земеделието зам.-министърът на земеделието Светла Янчева заяви, че

през 2017 г. мярка 16 най-после ще бъде отворена

Никой от ведомството обаче след това не можа да посочи дали става въпрос за подмярка 16,1 за иновативни инвестиции или не.

Така у нас още е загадка пред агробизнеса и науката дори и това каква точно ще бъде националната дефиниция за иновация - това казаха както Боянова, така и фермери, и научни работници. Те много пъти досега предоставяха на медиите примери за иновации в земеделието в други страни от ЕС, но все пак най-важното за нашите фермери са нашите национални решения...

Българските фермери могат в сътрудничество с научните институти да заложат на иновативни сортове или породи животни, но целта е да се знае

какви ще са критериите за иновация

Според българското законодателство проучванията за приложимост на даден иновативен проект се изчисляват на 5 000 евро и те се отпускат в рамките на година за оперативна група, като са допустими само за първа фаза на изпълнение. За стимулиране на интереса и за разширяването на оперативната група може да се присъдят още 10 000 евро на година за оперативна група.

Писали сме няколко пъти в "Български фермер", че текущите разходи във връзка със сътрудничеството са фиксирани на достатъчните 35 000 евро на година за група и са разрешени само за втората фаза на изпълнение на иновативен проект.

Отпускат се разходи и за проучвания, и за стимулиране на интерес - и така докато се стигне до максимална ставка на помощта от 70% от размера на допустимите инвестиции.

И всичко това трябва да стане в рамките на ПРСР до 2020 г., защото след това нищо не се знае, констатира Светлана Боянова.