За да предпазите себе си и кучето си от опаразитяване, спазвайте няколко прости правила. След всяка разходка внимателно оглеждайте кучето и/или котката за кърлежи. Най-добре е това да се прави с гребен.

Ако откриете кърлеж впилият се паразит трябва незабавно да се извади

Ако го правите вие, намажете мястото с олио. Така се прекъсва достъпът на кислород до паразита и след около час той сам излиза.

За да го извадите, хванете с пинсета останалото отвън тяло на кърлежа и с въртеливо движение по посока, обратна на часовниковата стрелка, внимателно издърпайте. Опасно е, ако впитата глава се откъсне. Дори и да се справите сами, непременно заведете любимеца си на преглед при ветеринарен лекар.

Обработете профилактично козината на кучето

Днес може да се намери широка гама от препарати, отблъскващи бълхите и кърлежите. Да направите правилния избор ще ви помогне ветеринарен лекар.

Може да се окаже, че кучето (или котката) ви е с повишена чувствителност към определен препарат. Например отблъскващите паразитите каишки съдържат високи дози инсектициден препарат и могат да предизвикат дразнения на кожата на животното и дори повръщане.

Когато откриете бълхи в козината на домашния си любимец, трябва да знаете, че борбата с тях е дълга и комплексна. Освен това не забравяйте да обработите с инсектицидни средства и мястото, където любимецът ви спи.