Биологичното земеделие може да вреди повече на околната среда отколкото конвенционалното. Причината е, че са необходими повече площи за производството на едно и също количество храна.

Проучване, извършено от учени в Университета на Бритиш Колумбия в Канада, твърди, че биологичното земеделие подлага под риск почвеното плодородие и качеството на водите по начин, който не бе известен до скоро.

Ръководещият на проучването, д-р Верена Сойферт, подчертава, че въпреки позитивния ефект върху биоразнобразието, фермерите използват повече площи за производството на същото количество храна. А това е водещият компонент за климатичното затопляне.

Докладът, публикуван в ScienceAdvances, сочи, че добивите на биоземеделието са с 19% до 25% по-ниски спрямо тези на конвенционалното.
Източник: Farmers weekly