Цената на зеленчуците продължава да расте, съобщават от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Изключение правят единствено картофите и зелената салата.

Най-много поскъпват морковите - с цели 13%.

По-евтино през седмицата са се продавали плодовете. Дни преди Великденските празници, яйцата се продават по 20 ст. за брой на едро.

За периода 8 – 15 март 2017 г. се наблюдава лес спад в цените на агнешкото на едро.
Най-ниски са те в Русе и Смолян - 12,00 лв./кг кланично тегло, а най-високи във Варна - 15,00 лв./кг. 

Цените на едро на агнешки бут варират от 13,25 лв./кг (Смолян) до 15,35 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). В сравнение с предходния седмичен период, в шест области е налице понижение на стойностите с между 1% и 10,8%, най-чувствително в Добрич и Шумен, докато във Велико Търново и Пловдив продуктът поскъпва съответно с 6,2% и 9%. Така, средната стойност за страната се понижава с 1,2% на седмична база, до 14,31 лв./кг.

В големите търговски вериги предлагането на агнешки бут е на цени от 13,20 лв./кг в Пазарджик до 14,99 лв./кг в Хасково и Шумен. Единствено в област Варна продуктът поевтинява с 9,7%. Средната цена на агнешка плешка за страната е 14,14 лв./кг, с 0,7% под нивото от предходната седмица.

Търговията на едро с агнешка плешка е в ценовия диапазон от 12,50 лв./кг (Смолян) до 15,42 лв./кг (Благоевград). Само в три области се отчита седмично изменение на стойностите, като във Варна продуктът поевтинява с 3,1%, докато във Велико Търново и Пловдив поскъпва съответно с 3% и 11%. В резултат, средната стойност на едро за страната се увеличава с 2% на седмична база, до 13,90 лв./кг.

В големите търговски вериги цените се задържат в интервала от 11,95 лв./кг в Пазарджик до 13,49 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, без седмични изменения. Въпреки това, средната стойност за страната се понижава с 0,5% на седмична база, до 13,03 лв./кг, тъй като тази седмица е отчетено предлагане на продукта и в ГТВ в Шумен, на сравнително ниска цена.