Има огромна разлика при отглеждането на бялата и цветните кали. Цветните кали се отглеждат по следния начин:

Засаждат се в саксия, в която преобладава смес от дребнозърнест пясък и торф. Грудката не бива да бъде засадена по-дълбоко от 2-3 см от повърхността на почвата.

Не се полива много, докато не се покаже първият лист, след което поливките се увеличават. По принцип в цветарските магазини казват, че посадъчният материал идва обеззаразен от Холандия, но понякога това не е така.

Цветната кала е подложена много често на атаките на почвена бактерия, която се нарича Ервиния. Спасението от тази бактерия е предварително накисване на грудките от цветна кала в разтвор на какъвто и да е фунгициден препарат. След показване на листата освен увеличени поливки, калата е добре да бъде на много слънчево място и задължително един път в седмицата се правят подхранвания с минерален тор по указания, дадени на опаковката.

След края на месец август, ако цветната кала е посадена в началото на пролетта, настъпва засушаване на растението и постепенното му преминаване към покой. Достатъчно е само да се преустанови поливането в саксията и покоят настъпва спонтанно като листата пожълтяват и се налага да ги отстраните. Не е нужно да изваждате грудките, но може да го направите и да ги съхраните на място, в което температурата през зимата няма да падне под 2°С.

В България все още няма традиция да се отглеждат цветни калии за рязан цвят, а се внасят само грудки на декоративни калии лилипути.