Световната седмица на земеделието в Париж очерта процеса на бързата електронизация и дигитализация

Дроновете стават ежедневие и атакуват фермерските пространства

Визии за бъдещето и технологични иновации във всички аграрни области

Любомир Коралов наш специален пратеник Париж - София

Световното изложение за агротехника, животновъдство, екология, иновации и устойчиво земеделие SIMAGENA се състоя от 26 февруари до 2 март 2017 в изложбен парк Париж Норд Вилпент. Парижкият международен профи форум на агробизнеса бе първият от такъв мащаб за 2017 г. Той беше посетен от над 200 000 души от целия свят- фермери и земеделски производители- професионалисти. Френски зевзеци изчислиха, че за да обиколиш цялата площ на изложението, без никъде да спираш или да вършиш друга работа, са нужни към 10 часа (плюс минус половин час). И то не само поради голямата панаирна площ, но и поради гъстия поток от хора, които буквално обсаждаха щандовете на производителите на техника. Интересното беше, че младите бяха не по-малко от 50%

Те особено старателно оглеждаха и изучаваха новостите, внесени в конструкциите на познати и непознати модели техника. И бързо осмисляха многобайтовата информация.

Организаторите, както ни съобщиха в пресцентъра, отчетоха, че панаирът е посетен от земеделски стопани и професионалисти с различни по мащабите си стопанства. Нормално е, защото SIMA отговаря на нуждите на всички, които се занимават със селскостопанско производство, какъвто и да е начинът на производство: работа с трактори, комбайни и инветар, почвообработка, прибиране на реколта, напояване, обработка на дървесна биомаса като източник на енергия, растителна защита, отглеждане на технически култури, съхранение на продукцията, транспортиране на зърно, зеленчуци, плодове, на препарати и инвентари, изграждане на помещения за съхранение на продукцията, ремонт на оборудване, снабдяване с резервни части, извършване на услуги. Както отбеляза г-жа МАРТИН ДЕГРЕМОН, директорката на SIMAGENA, агросалонът бе мястото, на което се очертаха тенденциите към все по-обхватна електронизация и компютъризация - новият етап в развитието на земеделието в световен мащаб.

Навлизането на технологиите преструктурира търсенето и предлагането на агротехника - и в Европа, и в България. Има нужда от нови технологии на основата на дигитализацията и компютъризацията във все повече сектори на селското стопанство, изтъкват специалистите, участвали в различини конференции и семинари в дните на SIMA. В осемте палати на изложението (някои обширни колкото цялата тазгодишна АГРA) преобладаваха машините, в които електрониката заема основно място в управлението им.

Те ще дойдат и у нас. Някои съвсем скоро на БАТА АГРО, други по-късно. Но всички те ще пренастройват и променят мисленето на нашите фермери, ще променят характера на производството им.

Тематиката на SIMA 2017 г. обхваше идеята фермерът да бъде земеделски производител и сега, и след 10 години. Този замисъл е вдъхновил организаторите, целият екип, воден от г-жа Мартин Дегремон да представят една напълно съвременна визия на професията земеделски производител

Визия, както отбелязват познавачите на работата на SIMA през изминалите години, която се върти около четири големи направления: цифрови технологии в земеделието, роботика, биоикономика и геномика. А това се реализира по внушителен начин в програмата на изложението:

в него със свои щандове и изложбени площи участваха над 1770 изложители, продукцията, на които обхваща всички нужди на земеделските производители.

бяха представени повече от 600 новости и технологични нововъведения, оригинални и уникални по своя характер, подчертано изявени при такива нови дейности като работата с дронове, компютъризацията, мобилното управление на машините.

един от приоритетите на SIMA бяха идеите от сферата на цифровите технологии, които бяха на разположение на интересуващите се в т.нар. Village Start-Up (село на стартъпите), където бяха групирани щандове на най-новите, стартиращи компании, ангажирани с дейност в тази сфера.

Както вече стана дума богатата програма на изложението изобилстваше с интересни предложения и от фирмите участнички, и от организаторите, мениджърите на SIMA. Ще спомена някои от тях, за които ще прочетете в следващите броеве на вестника. Една от световните марки Масей Фергюсън представи своята петгодишна програма за развитие под мотото “МF Растем заедно 5”. С нея се осигуряват високи нива на възвръщаемост за земеделците дилърите и производителите на агротехника. Толкова внушителна и значителна по мащабите си беше и презентацията на Клаас. Мениджъри на голямата немска фамилна компания представиха перспективите за цифровизация на своето производство под наслова “Обвързани решения и земеделие 4,0” с поглед в следващите 10 години, в ерата на дигиталните технологии.

С подчертан интерес се отнесоха посетителите на парижкия панаир към срещите, организирани и от други известни брандове като Валтра, Маниту, Грегоар Бесон, гумите Мишлен и много други, които представиха своите производствени планове и общи проекти за следващите 5-10 години.

Своето, макар и твърде скромно, място в дългия списък от събития зае и присъствието на двама млади български фермери участници и победители в специалния фотоконкурс по повод 77-то издание на SIMA.

Той беше организиран от фирма Промосалон България, с директор БЕРТРАН ГАРДЕР и с медийното партньорство на в."Български фермер". ЮЛИЯН БАНКОВ от община Ардино и ИВОН ГЮЗЕЛЕВА от Бургас получиха най много гласове след гласуването по Интернет и бяха наградени с пътуване до SIMA. Те бяха посрещнати радушно от домакините и получиха възможността да видят всичко, което ги интересуваше и като машини, и като новости, и като елитни породи в говедовъдството, представено в рамките на SIMAGENA.

Двамата споделиха своя възторг от видяното, като подчертаха, че особено внимание са обърнали на всичко, свързано с новите технологии, дистанционното наблюдение, управление и контрол върху агротехническите дейности в техните ферми.

Така в моите разговори с тях на територията на SIMA се очерта ясно предпочитанието им към дигиталната техника (конкретно към дроновете), която под различна форма бе застъпена в повечето представени на панаира машини, особено в тези, ориентирани към прецизното земеделие. А дроновете просто бяха нахлули в изложението и около тях винаги имаше множество хора. Бяха представени повечето видове дронове с акцент върху най-атрактивните- безпилотни въздушни апарати, работещи или като самолети, или като хеликоптери. Спецовете обясняваха, че те могат да имат детайлен поглед върху културите. Могат да се използват и за разпознаване и локализиране на плевелни и болестни нападения над растенията, повреди в реколтата. А при животновъдството са изключително полезни за контрол върху стадата. Ценители и познавачи на дороновете, работещи на големи стопанства, обърнаха внимание и на летящите роботи - дронове, отличаващи се със завидна прецизност.

И всичко това може да се управлява от офиса на фермера със стандартен смартфон или таблет, снабдени с нужните операционни системи като Applе или Android. Работата с тях означава навременна информация в реално време - гаранция за успех при минимални или никакви загуби. Всички тези неща коментирахме с Юлиян и Ивон в 6 палата на SIMA около най-новия модел дрон (на хеликоптерен принцип) с висока продължителност на полета. Юлиян сподели:

- Гледам край с. Бял Извор, община Ардино по проект около 30 овце с разчет до 2018 г. да станат 70 елитни майки. Много съм доволен от това посещение, което е първо за мен. Благодаря на фирма Промосалон България, която организира уникалния за България фотоконкурс с партньорството на в. “Български фермер”. И съм тук като един от двамата победители в конкурса. Тук се запознахме с директорката на SIMA г-жа Мартин Дегремон. Много жизнена, динамична жена, ерудирана и подчертано приятелски насторена към България

Благодаря ѝ за това отношение.

Впечатленията ми от това огромно агроизложение са удивителни. То надхвърли с много очакванията ми. Тук видях истински чудеса на техниката. Нещо повече, намерих и щанда на австрийска фирма, с която имам намерение да работя в бъдеще. Тя произвежда машини за високопланинско земеделие - напълно подходящи за моето стопанство. Те са проектирани за ливади и пасища от около 40 хектара. Горе-долу моето стопанство е такова. Силно впечатлен съм и от новите за нашето земеделие дронове, твърде подходящи за наблюдение на животни. С тях при моя случай - силно пресечен терен, гори, пасища - мога да проследявам директно от фермата животните къде са във всеки момент без пастири. За да си купя такъв дрон, както възнамерявам, ще ползвам европейски програми. Изобщо мисля, че дроновете ще намерят скоро и при нас масово приложение

С тях много по-лесно и практично ще се работи в различен тип ферми, както и при големи зърнопроизводители, каза Юлиян Банков.

- С моя колега посетихме и SIMAGENA, и SIA- двете световни изложения, които направиха тези дни Париж столица на световното земеделие, изтъкна ИВОН ГЮЗЕЛЕВА, земеделски производител от Бургас. Благодаря за това на приятелите от Промосалон България и техния фотоконкурс за новото лице на българския агробизнес.

Много съм впечатлена и от двете изложения, защото подобни международни агропанаири обхващат малка част от нашия пазар и от световните фирми за агротехника. Тук в Париж всичко беше събрано под един покрив, което е много полезно за земеделски производители като нас. Имахме възможност да се срещнем директно с лидерите в аграрното машиностроене и елитното животновъдство.

Направи ми силно впечатление навигационната техника, върху която и нашето, на баща ми и мое, стопанство вече набляга. Фамилното ни стопанство има трактор с навигация, самостоятелен контрол и управление. Това е бъдещето- на дигитализацията, на компютъризацията на аграрните дейности. Конкретно, дроновете са безценен и нужен за нас помощник в наблюдението на фермите и полетата. Това е бъдещето. Тук можах да видя точно такъв вид навигационни системи, които са самоходни и улесняват контрола. Те стимулират и развитето на прецизното земеделие. Видях тороразпръсквачка, при която точността е такава, че се използва 100% от нужния тор и нито грам повече

Не се хаби никакъв материал и време.

Много ме впечатли и високата посещаемост не само от Франция, но и от цяла Европа, и от цял свят. Както и това, че имаше не малко фермери и от България. Аз можах да контактувам свободно с най-високопоставени мениджъри от световни фирми, както и с хора от бранша, мои колеги. Развълнувана съм и от приятелското отношение на директорката на SIMA г-жа Дегремон към нас българите, изразено по време на срещата ни в Межуднародния клуб на изложението. Тя подчерта оптимизма си за развитието на българското земеделие и потвърди становището си, че SIMA винаги е отворена за българите, известни със своето силно земеделие, изтъкна Ивон.

Г-жа Дегремон дава автограф специално за читателите на в.“Български фермер” Директорката на СИМА е написала “На България с любов”
Г-жа Дегремон дава автограф специално за читателите на в.“Български фермер” Директорката на СИМА е написала “На България с любов”
След приятелския разговор по време на официалната среща с представители на участващите фирми и журналисти мадам Дегремон се снима специално с нас, българите. От дясно на ляво: г-жа Дегремон, Любо Коралов, Юлиян Банков, съпругата му и Маргарита Колева от Промосалон България
След приятелския разговор по време на официалната среща с представители на участващите фирми и журналисти мадам Дегремон се снима специално с нас, българите. От дясно на ляво: г-жа Дегремон, Любо Коралов, Юлиян Банков, съпругата му и Маргарита Колева от Промосалон България
Дрон-самолет в статично положение
Дрон-самолет в статично положение
До дрона с вертикално излитане шампионите от фотоконкурса на Промосалон България и СИМА Юлиян и Ивон обсъждаха полезността му за тяхната работа
До дрона с вертикално излитане шампионите от фотоконкурса на Промосалон България и СИМА Юлиян и Ивон обсъждаха полезността му за тяхната работа