Мурсалски чай не може да берем дори за лични нужди

Забранява се събирането на 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна, като изключение се прави за количества, събирани за лични нужди. Това гласи заповед на министъра на околната среда и водите.

Сред тях са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин и др.

Определени са и допустими за събиране количества от 11 билки (кг сухо тегло) от естествените находища, извън територията на трите Национални парка - Рила, Пирин и Централен Балкан. Някои от тях са лечебна иглика, червен божур, ароматно еньовче, лудо биле, лютива тлъстига, лечебен ранилист.

Забранен за бране дори за лични нужди е мурсалският чай, наричан още пирински или алиботушки. Забраната е в сила втора поредна година. Целта е да се възстановят находищата му в природата.

Специалният режим на опазване и ползване по Закона за лечебните растения се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата.

Сигнали за нарушения могат да се подават в съответните Регионални инспекции по околната среда и водите. Те осъществяват и контрола при нарушения на заповедта.