През 1938 г. износът от България на десертно грозде я нарежда на първо място в Европа.

От около 2 млн. декара лозя през 60-те години около една четвърт са с десертни сортове.

През 80-те години България е на четвърто място по експорт на десертно грозде в Европа, като изнася около половината от производството си. След 1990 г. настъпва рязък срив в производството на десертно грозде и износа практически спира. Намалява и вътрешната консумация – от 25-30 кг на глава от населението през 1960-те на 2-3 кг през последните години. България загубва водещата си роля на производител и като износител на десертно грозде.

Безспорно е, че десертното грозде е между най-ценените, предпочитани, търсени и полезни плодове в света. С красивия си вид и деликатен вкус то е пълноценна храна, с многостранни полезни въздействия върху човешкия организъм.

Още от анализа на проф. Петко Иванов може да прочетете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 23 февруари.