- Българи от САЩ се молят в пловдивския институт "Марица" да им пратят семе от "Розово сърце"

- Зелен фасул "Еврос" и Ивайловска капия са откритията на учените

Радко Паунов, "24 часа"

Доц. д-р Даниела Ганева е директор на института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив. Автор е на редица открития като българския сорт домати "Розово сърце". Един от най-големите специалисти у нас в областта на селекцията и семепроизводството на зеленчукови култури. Тясно се занимава със селекцията при доматите.

- Доц. Ганева, готов ли е институт "Марица" да възроди стари изчезващи български сортове, които се субсидират по програма "Екология и климат"?

- Разбира се. В част от тези изчезващи сортове попадат и доматите "Идеал", "Миляна", "Яна". Сертификатите за тях се поддържат в нашия институт. Имаме семена и можем винаги да възстановим тези сортове. Те са били създадени преди доста години и са с добри вкусови качества. "Идеал" например е традиционен български сорт, отглеждан дълго време. Някои все още го ползват. И за него, и за "Миляна" поддържаме семепроизводство и напоследък ми прави впечатление, че се засили търсенето.

- Какво отличава тези два сорта, които са попаднали в списъка на изчезващите?

- "Идеал" е с много добри вкусови качества и способност към адаптиране на климатичните условия в България. "Миляна" също не отстъпва по качества, подходящ е както за свежа консумация, така и за промишлена преработка.

- Имате ли капацитет и възможности да възкресите и сортове за консервната промишленост, които вече са позабравени?

- При евентуално търсене от страна на производители, бихме произвели семена.

- Какво е търсенето на "Розово сърце", което вие създадохте и миналото лято се превърна в хит?

- Интересът става все по-голям. Отзивите на производителите са много добри. Почти продадохме семената за този сезон. А произведохме 12 кг. Те са достатъчни за 600 декара. Хората обаче непрекъснато идват, питат и се интересуват от този сорт, защото хем е вкусен, хем лесно се отглежда.

- На миналогодишното изложение "Агра" в Пловдив семената буквално ги разграбиха от вашия щанд. Сега имате ли достатъчно?

- Все още имаме, надявам се да стигнат. Ако отново не са достатъчни, догодина ще произведем още повече. Но м.г. щандът ни беше буквално под обсада. Хора от цялата страна дойдоха да си набавят семена. След като се разчу за "Розово сърце", дори българи, живеещи в САЩ от десетилетия, се обаждаха в института, за да искат. Молеха се да им изпратим семе, за да си отгледат български домати в Америка.

- Вие сте създател и на друг сорт домати - "Алено сърце". Кога ще българите ще го опитат?

- Очакваме да бъде сертифициран този сорт, за да можем догодина да произведем семе. "Алено сърце" премина успешно през 2-годишно изпитване и сега трябва патентното ведомство да се произнесе в близките месеци. Доматите от този сорт са много вкусни. Узрелите плодове са интензивно червени, сърцевидни и много едри. Средната им маса е около 500 грама. Плътни са, имат нежна кожица, приятен аромат и много добро съотношение между захар и киселени. Подходящи са за средноранно до късно полско производство. Сортът изобщо не е капризен и добивите от декар при добра агротехника са между 4,5 - 5 тона.

- Към коя зеленчукова култура проявяват тази година интерес производителите?

- Напоследък наблюдавам едно завръщане към родните сортове. Това е добре, защото означава, че на пазара ще има български домати. Прави ми впечатление, че големите хранителни вериги у нас също проявяват интерес към българските зеленчуци и са готови да ги реализират. Това също е много добре, защото и държавата подпомага агропроизводството, като го субсидира по програма "Екология и климат" и дава по 82 лв. на декар.

- Какви други открития са направени в институт "Марица", който вие оглавявате от 1 февруари т.г.?

- В момента получихме сертификат за зелен фасул "Еврос". С него ще участваме за иновации на "Агра". Това е високопродуктивен сорт. Той съчетава стабилен добив, качество и устойчивост. Притежава цилиндрични и прави зелени бобове, дълги 15 см. Те са без конци, много лесно се сваряват и са подходящи както за консервиране, така и за замразяване. Семената му са бели, бъбрековидни и средно едри. Най-хубавото при отглеждането му е, че притежава комбинирана устойчивост при болести - фасулевата мозайка, антракноза, ръжда, ореолов пригор. Това му дава възможност да се отглежда и за биологично производство. От него имаме и семена.

- Друго откритие?

- Създадохме Ивайловска капия. Тя и зеленият ни фасул ще се превърнат в любими зеленчуци както за производители, така и за потребители. Ивайловската капия е най-новият български сорт и е съвместна разработка между нашия институт и Опитната станция в Пазарджик. Отличава се от прочутата Куртовска капия с по-добри добиви и с по-висока морфологична характеристика на чушките. Много е вкусни и са чудесни за свежа консумация, печене, мариноване, пюрета и лютеница.