На 23 февруари 2017 г. от 10.00 ч. в Дома на Европа в София ще се проведе дискусия с бизнеса под наслов "България 2018 - председателството на Съвета на ЕС в трудни условия".

Форумът е организиран от Европейския съвет за външна политика в София, Информационното бюро на ЕП в България и Българския форум на бизнес лидерите.

Ще се включат вицепремиерът Деница Златева, отговорник за подготовката на председателството ни в служебното правителство, външният министър Ради Найденов, Йозеф Янинг - директор на Европейския съвет за външна политика - Берлин, представители на бизнес общността.

Дискусията ще отбележи десетата годишнина от присъединяването на България към ЕС и ще очертае дебата по приоритетите на ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., този път от гледна точка на бизнеса.

Диалогът ще се задълбочи в подробно разглеждане именно на приоритетите на българското председателство.

Сред темите ще бъдат осигуряването на работни места, растеж и конкурентоспособност, защита на гражданите, установяването на енергиен съюз, насочен към бъдещата политика на борбата с изменението на климата, укрепването на свободата, сигурността и правосъдието и оформянето на ЕС като стабилен фактор на глобалната сцена.