Кристиан Капел е от датското село Хуруп в Северозападна Ютландия. Там той отглежда всяка година до 16 500 свине в двете си свинеферми - Виегарден и Рейкер. Поради колосалния размер на свиневъдния комплекс фермерът решава да направи сериозна финансова инвестиция, като купува миещ робот. Моята цел бе да облекча работата на работниците и затова взех миещия робот, споделя датският свиневъд. Така ангажиментът на работниците ми за миене на помещенията в свинефермите отпада и те могат да отделят повече време за обгрижване на животните. Преди това работниците са принудени часове наред да мият помещенията с вода под високо налягане и препарати, за да поддържат нужната хигиена във фермата, обяснява Капел.

Какъв е алгоритъмът на работа

След като започва да използва миещият робот в свинефермите си, Кристиан Капел много бързо отчита предимствата на изцяло автоматизираната и програмирана машина. Работниците с удоволствие започват да използват миещия робот и искрено се тревожат, когато машината се повреди и не може да се ползва за по-дълго време поради липс на резервни части. Тъй като помещенията се различават по конструкцията си, през първите седмици се наложило Капел и неговите работници първо да разучат как правилно да настройват и да управляват миещия робот в различните сектори на свинефермите. В самото начало Капел и колегите му трябва да "научат" робота какво точно се иска от него да прави. А това става, като му се зададе необходимата програма. За целта се въвеждат определени данни. Необходимо е да се зададат 7 различни параметъра, като основните са за дължина и широчина на помещението. По този начин роботът "разбира" в какво се състои работата му и къде трябва да приложи "уменията си". Всички данни се съхраняват в паметта му и оттам вече няма проблеми.

След предварително овлажняване на секциите от работниците миещият робот започва работа. Обикновено това се прави по обяд. От фермера се иска само да пусне водата и тока.

Миещият робот работи почти цял ден - продължителността зависи от степента на замърсяване в отделните секции. Роботът може да достигне и до най-отдалечените места - рамото му, от чиито край излиза водата под налягане, се удължава до 35 метра. Придвижването на робота е само по права линия и затова най-удобно е да се движи по централната пътека, която е естествена разделителна линия между секциите от двете страни й страни. И тъй като рамото му има възможност да извършва въртеливи движения, насочването на водната струя под налягане позволява идеално измиване и почистване. Скоростта на робота в работен режим е около 1 метър в минута. За едно преминаване по централната пътека миещият робот почиства едната страна от секциите в свинефермата. А на връщане - другата страна. Единственото изискване е широчината на пътеката да не е по-малко от 75 см.

Почистване под четири различни ъгъла

Миещата приставка на робота се разполага така, че една и съща повърхност от секциите се почисва до 4 пъти под различен ъгъл. По този начин дори пукнатините по неравен под се измиват идеално, както и при ръчното почистване. Освен това много добре се измиват ъглите, както и други трудно достъпни места. А те невинаги са добре почистени и при ръчното миене и изискват големи усилия и старание от страна на работниците дори когато това се прави с насочена напречна струя вода от обикновен маркуч.

Водната струя на миещия робот е със сила 200 бара - както при апаратите за миене под високо налагяне. Такава мощна водна струя не може да се постигне при ръчното миене, защото надхвърля човешките възможности.

Роботът на Кристиан Капел е така настроен, че може да мие и стените на помещенията на височина до 1,5 метра. Единственото условие е да не се облива и мокри с вода таванът, защото има опасност да се увреди вентилационната система и изолацията. Кристиан Капел признава, че веднъж, докато още не са били свикнали да работят с робота, обливат тавана с вода. За щастие няма никакви щети освен това, че дълго време след това се налага часове наред таванът да се подсушава, за да се елиминира прекомерното овлажняване, което не влияе добре на свинете.

Датският фермер не крие, че макар да разполага с миещ робот, в свинефермите му не може и без ръчно миене. Според него винаги ще се намерят ъгли и пролуки, които изискват допълнителна ръчна работа

Става дума за силно замърсени места в свинефермите, които Капел почиства с малък миещ апарат под високо налягане. Ако използва големия миещ робот в тези случаи, за тяхното качествено почистване ще е необходимо твърде много време. А това би довело до много по-големи разходи на електрическа енергия. За работата с миещия робот на един работник са му необходими само 8-9 минути, за да почисти едно помещение със 17 клетки. Към тези 8-9 мин. трябва да се добавят още 30 мин. за дезинфекция на всеки свинарник, който разполага с 470 бокса. Според разчетите на фермера - независимо от нуждата от допълнително миене на определени места (с ръчния труд или с използването на малкия апарат за миене) се икономисват твръде много работни часове на ден. И цялото освободено време работниците отделят за допълнителни грижи и внимание към животните.

Има ли повишен разход на вода

Миещият робот има много достойнства. Но, разбира се, има и недостатъци. Първият е - по-големият разход на вода в сравнение с ръчното миене. Датският фермер не крие, че макар да разполага с миещ робот, в свинефермите му не може без ръчно миене. Причината е, че след като се зададе програмата, роботът продължава да мие и участъците, които вече са добре почистени. Разходът на вода е около 16 л/мин. Дневният разход зависи от настройката на робота и по-точно от броя на пътеките в едно помещение. Данните на производителите на миещия робот са, че болшинството от фермерите предпочитат да мият всеки отделен участък по 3-4 пъти. Освен това количеството изразходвана вода се влияе от оборудването и от начина на хранене на свинете и от състава на храната. Например свинефермата на Капел в Рейкере е съвсем нова - работи от половин година, и затова лесно се чисти. Хранителната дажба на свинете в нея се състои предимно от суроватка, пшеница и соя. Този тип хранене не позволява образуването на твърди остатъци от екскременти по стените и пода. В по-старата ферма във Виегарден датският фермер прилага сухо хранене, което е на основата на животински мазнини. Това е причината в тази свинеферма Капел да има проблеми с почистването. Той споделя, че базирайки се на своя опит, може да каже, че, ако храната за свинете съдържа цвекло и люцерна, миенето сериозно се усложнява.

Роботът трябва да се следи по време на работа

Кристиан Капел съветва колегите си, които ползват миещ робот във фермите си, да не оставят работещият робот без надзор. Причината е, че тъй като машината може да се движи само напред, често на пътеките се забравят различни инструменти, които се явяват непреодолимо препятствие за робота, защото той не може да го заобиколи. В този случай тя спира на едно място, но продължава да работи. Такава ситуация трябва да се избягва. Другото предупреждение на датчанина е свързано със спирането на водата. Най-честата причина за това е прегъване на шланга поради недоглеждане от страна на работниците.

(По материали на сп. "Животновъдство")