В сряда Европейският парламент ще обсъди и гласува споразумението между ЕС и Канада за търговия и инвестиции - CETA.

То има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските и инвестиционните потоци, но не може да влезе в сила без одобрението на Европарламента.

Какво се очаква

CETA ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги и ще отвори канадския пазар за обществени поръчки към ЕС.

За да се намалят опасенията на гражданите, че споразумението дава твърде много власт на мултинационалните компании, ЕС и Канада изрично потвърдиха правото на всяка държава членка да регулира въпросите, обект на споразумението, според своето вътрешно право.

В резултат на настояването от страна на Европейския парламент механизмът за уреждане на спорове между инвеститорите и държавата бе заменен от съдебна система за инвестиции, която гарантира държавен контрол върху избора на арбитри и повиши прозрачността.

Евродепутатите също така ще одобрят сключването на споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. То допълва CETA и има за цел да засили двустранното сътрудничество между страните по широк кръг от нетърговски въпроси като външната политика и политиката за сигурност, борбата с тероризма и организираната престъпност, устойчивото развитие, научните изследвания и културата, съобщиха от Европарламента.