Ако имате такива, препоръчително е да се направи тест за кълняемост

Много често вкъщи остават семена от предишни години, които не са засети. Преди да ги използвате за тазгодишните разсади, трябва да направите тест за кълняемост.

За целта няколко семена се поставят върху навлажнена филтърна хартия, марля, домакинска хартия или друг подходящ материал.

Препоръчително е да държите семената в стая, която отоплявате. Температурите в нея трябва да са над 20 градуса. Редовно проверявайте влажността на хартията. При нужда я овлажнявайте с малко количество хладка вода. След няколко дни трябва да се покажат и първите кълнове на семената. Според това, колко семена са покълнали, може да прецените дали те са годни за употреба.

Кои от опасните болести се запазват

Те се пренасят със семената от градината

Най-често срещаните болести, които се пренасят със семената при основните зеленчукови култури, са:

При доматите - бактерийно изсъхване, фитофторно гниене, листно петносване, черни листни петна и др.

При пипера - тютюневомозаичен вирус, бактерийно петносване и др.

При краставиците - листен пригор, аскохитоза и др.

При фасула - антракноза, бактериоза, бактериален пригор и др.

Обеззаразяване срещу вируси

Обработете семената с високи температури

Вирусните болести са сред най-опасните за културните растения. Тъй като те не могат да се лекуват, мерките срещу тях трябва да са превантивни.

Затова най-голяма трудност представлява борбата с вътрешните вирусни зарази, т.е. тези, които се намират в семената.

За да предотвратите възникването на инфекция, поставете семената при определени температури:

Първият ден температурата трябва да е 30-40 градуса.

Вторият ден е необходимо тя да се повиши - 50-55 градуса.

Третият ден температурата се повишава още повече - до 78-80 градуса.

Когато се прилага този метод е необходимо голямо внимание, тъй като повишаването на температурата с 1-2 градуса, особено в последния ден, може да е гибелна за семената.