Страните от ЕС успешно изпълняват поставената цел - до 2020г. да се увеличи частта на възобновяемите източници на енергия в общия обем на употребеното гориво до 20%, отчита доклад, публикуван от Европейската комисия /ЕК/.

През 2015г. частта на возобновяемата енергия достина 16,4%. Въпреки това страните от ЕС трябва да удвоят усилията си, за да достигнат поставената цел и да намалят вредните емисии в транспортния сектор.

Опасявайки се, че президентът Доналд Тръмп ще изпълни своето предизборно обещание за излизането на САЩ от Парижкото споразумение по въпросите на климата, от ЕС се надяват, че лидерството в прехода към възобновяеми източници на енергия ще помогне, да се установят отношения с Китай за понататъшно придвижване в борбата с глобалното затопляне.

"Въпреки сегашната геополитическа несигурност, Европа ще продължи напред, движейки се към чиста енергия, и  очакваме, че Китай и много други играчи също ще напреднат в това отношение" - заяви комисарят по въпросите на енергетиката в ЕС Мигел Ариас Канете.

„За нас няма алтернатива“, категоричен е той и допълва, че фактите са ясни – зелената енергия е по-конкурентна по отношение на разходите и в някои случаи и по-евтина от изкопаемите горива.

България преизпълнява заложените цели за възобновяемите енергийни източници, като дял от общото енергийно потребление, показва докладът на ЕК за напредъка на "зелената" енергия в Общността.

През 2015 г. възобновяемите източници покриват 18,4% от общото енергийно потребление в България. Целите, заложени от Директивата за възобновяемите източници през 2015 г., са за дял от 12,4%.