При плододаващите овощни дръвчета ежегодно се прави резитба за просветляване на короната. При нея се премахват цели клонки и клони, които най-вече растат навътре или сгъстяват короната.

При съкращаване на едногодишни клонки дървесината се реже над пъпка - т.е.2-3 мм над върха на пъпката, под ъгъл 45 градуса с наклон на противоположната й страна.

При премахване на цели клончета и клони отрезът се прави над надебеления пръстен, образуван в основата на клоните. При резитбата пръстенът не трябва да се наранява, не трябва да се оставят чепове, за да не се затруднява зарастването на раните.

В градини, където има проблем с вредители, трябва да се направи фитосанитарна резитба. С нея се унищожават закържавелите, нападнати от болести и неприятели клонки и леторасти. По този начин се ограничават зимуващите зарази и разпространението им през следващия сезон.

При фитосанитарната резитба отрезите трябва да са на разстояние 30-40 cм от мястото на повредата. Инструментите, използвани при резитбата, след всеки отрез трябва да се дезинфекцират.

За да се улесни зарастването на дървесината, особено при по-големите отрези (над 2,5 см при костилковите и 3 см при семковите), а също така и за да не навлизат зарази през раните, е препоръчително непосредствено след резитбата използването на овощарска замазка или блажна боя.