Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През февруари агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и под климатичните норми. През месеца прогнозираните стойности на минималните температури, от порядъка на 14-19 градуса, за пореден път ще поставят на изпитание студоустойчивостта на част от зимуващите земеделски култури. Ниските температури през януари на много места в Югозападна България нанесоха в различна степен повреди от измръзване по овошките и лозите.

След мразовитото януарско време през първото десетдневие на февруари се прогнозира повишение на температурите, но средноденонощните им стойности ще останат в граници, които ще поддържат в дълбок покой есенните посеви.

През второто десетдневие се очаква по-съществено подобрение на температурните условия и преминаване на част от зимните житни култури в южните райони на страната от дълбок в относителен покой.

През по-топлите периоди от второто и третото десетдневие, когато се прогнозират максимални температури над 14-15 градуса, стойностите на средноденонощните - на места в южните и югоизточните райони ще се доближават до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. На отделни места при пшеницата и ечемика не е изключено да се създават условия за протичане на слабо изразена вегетация, но тя няма да доведе до промяна във фенологичното състояние на посевите. В края на февруари при зимните житни култури се ще наблюдават фазите трети лист и братене.

Прогнозираните температури през третото десетдневие на февруари ще нарушават принудителния покой при част от овощните култури. При раноцъфтящите костилкови видове (бадем, кайсия, праскова, череша) в полските райони на страната ще протича набъбване на пъпките.

Валежите през февруари, около и под нормата за месеца, ще увеличат почвените влагозапаси и в двуметровия слой. Вследствие наднормените януарски валежи (Враца -76 л/кв.м, В. Търново - 78 л/кв.м, Варна - 66 л/кв.м, Добрич - 57 л/кв.м, Пловдив - 66 л/кв.м, Кърджали - 62 л/кв.м, Хасково - 120 л/кв.м, Чирпан - 74 л/кв.м, Стара Загора - 79 л/кв.м, Бургас - 58 л/кв.м), след снеготопенето, се очаква почвените влагозапаси в еднометровия слой в по-голямата част от страната да достигнат нива близки до пределната полска влагоемност (ППВ).

През февруари, по-подходящи условия за провеждане на резитбите в лозовите и овощните масиви ще има през първата половина от месеца. В районите с регистрирани минимални температури под -17-18 градуса (Видин, Кнежа, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Ст. Загора, Чирпан) резитбите при лозите трябва се проведат по-късно, след установяване на евентуалните повреди от измръзване.