През януари в култивационните съоръжения започва отглеждането на разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци.

Сеитбата е в зависимост от в срокове, съобразени с продължителността на разсадния период, климатичните особености на дадения район и най-благоприятният период за разсаждане на постоянно място.

Разсадът трябва да бъде готов за разсаждане на полето след датите на обичайните за дадения район късни пролетни слани (температури под минус 0,5 градуса са опасни за вегетативните органи на доматите, краставиците и др. ).

Обикновено семената на доматите се засяват в периода 15.01-10.02, на пипера и патладжана, които са по-топлолюбиви - между 25.01-10.02.

Сеитбената норма за доматите на площ 1 кв. м е 3 г, за пипера - 15-18 г, за патладжана - 6-8 г.

С обеззаразени семена и почва

Важно значение за производството на здрав и качествен разсад е използването на добре обеззаразени семена и почвена смес. При отглеждането на разсада, за да не се допусне етиолиране на растенията, трябва да се спазва определен топлинен и поливен режим.

Подходящи условия за растенията

Температурата на почвената смес, през периода от засяване до поникването на зеленчуковите семена, трябва да бъде около 18 градуса, а на въздуха - 20-25 градуса. При тези условия семената на доматите поникват обикновено за 5-6 дни, на пипера - за 10-11 дни. След поникване на семената температурата на въздуха трябва да се понижи краткотрайно - при доматите до 10-12 градуса, а при пипера и патладжана - до 15-16 градуса.

При поливане на разсада не трябва да се допуска преовлажняване на почвата. Излишната влага е предпоставка за развитие болестта сечене по разсада.

При наличие на първите признаци на сечене по разсада, трябва да се вземат незабавни мерки. Болните и съседните на тях здрави растения задължително се унищожават, а заразената площ - да се дезинфекцира с 2% разтвор от син камък.

Препоръчва се профилактично третиране на здравите растения с някои от следните фунгициди: бордолезов разтвор 0,4%, шампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН ВП - 0,3%, проплант 722СЛ - 0,1%, ридомил голд МЦ 68ВГ - 0,1% и др.