Влагането на цинков оксид в комбинирание фуражи в Европейския съюз може да бъде напълно забранено. В момента съответното постановление се разглежда от съответните регулиращите органи.
Причината за предприемането на подобна стъпка е фактът, че според редица изследвания използването на цинков оксид вреди на околната среда. Освен това тази хранителна добавка може да доведе до увеличаване на резистнетността на някои видове бактерии, въпреки че в това отношение засяга няма яснота.
Едновременно с това още сега е ясно, че забраната на цинковия оксид в комлинираните фуражи ще предизвика недоволство в някои държави и в частност във Великобритания и Дания. Представители на Националната асоциация на британските свиневъди вече заявиха, че ще се борят за запазване на настоящите стандарти, разрешаващи използването на цинков оксид.
Според британските свиневъди забраната за използване на цинков оксид освен всичко друго може да навреди на индустрията с това, че ще ограничи практиката за съкращение на използването на хранителни антибиотици.
През 2003 г. Европейският съюз определи като горна граница във вредните емисии, отделяни от свинефермите, от 250 pрm (мг/кг пълноценен фураж). Повечето комбинирани фуражи съдържат 30-40 pрm органичен цинк.