Сроковете за различните овощни видове варират в определени граници.

Като най-подходящ период за страната се препоръчва резитбата да се прави от средата на февруари до началото на март. Разбира се, всеки овощар индивидуално в зависимост от района преценява кога е най-добре да изреже дръвчетата.

Резитбата може да се извърши постепенно, като се започне от най-студоустойчивите видове, а накрая се оставят най-чувствителните представители.

При зимната резитба целта е да се формира правилно короната. Тя е различна и зависи от овощния вид, както и от възрастта на дръвчета. По принцип основна резитба за формиране на короната се прави през първите няколко години, а следващите спомага за правилното й поддържане.

В момента времето не е подходящо за резитба. Трябва да се изчака снегът от клоните да падне и температурите да се повишат.