Важно! За да се стимулира яйцеснасянето трябват около 13 часа. През зимата е необходимо допълнително осветление при кокошките носачки. Малката продължителност на светлинния ден оказва отрицателно влияние върху тяхната носливост.

Светлината влияе върху организма на птиците и в крайна сметка се проявява в изменение на продуктивността на отделните категории и възрасти птици. Продължителността и режимът на осветление има определено значение и за повишаване на носливостта на кокошките и ефективността на производството на яйца.
В нашата страна, най-често в малките ферми и в личните стопанства, кокошки-носачки се отглеждат в помещения с прозорци, като не се отделя необходимото внимание на осветлението в тях. Просто то е такова, каквото е продължителността на естествения светлинен ден, но често в помещенията интензивността му е много ниска и недостатъчна. Така през зимните месеци остава неизпълнено едно от основните изисквания за осветлението при домашните птици: никога да не се намалява неговата продължителност през периода на носливост. Затрудненията се допълват и от това, че през зимата и пролетта продължителността на естествения светлинен ден е недостатъчна според препоръчания технологичен светлинен ден.

В предлаганите у нас режими и програми за осветление на кокошки носачки (вкл. и на родителски форми) най-често е предвидено продължителността на светлинния ден, чрез постепенно увеличение, да достигне 14 часа през 23-ата седмица. След това се увеличава по 30 минути седмично до достигане на 16 часа. Ако носливостта се повишава, удължаването може да продължи още 2-3 седмици.

Малката продължителност на светлинния ден при кокошките оказва отрицателно влияние върху тяхната носливост. Установено е, че минималната продължителност на осветлението, необходима за стимулиране на носливостта, е около 13 часа. Максималната продължителност, при която се получава стимулиращ ефект, е 16-17 часа.
Това означава, че ако действително задачата е да се осигури и поддържа сравнително висока носливост на кокошките и през зимните месеци, е необходимо и допълнително осветление. Но не бива да се смята, че това може да се постигне само с увеличаване на продължителността на осветлението. Необходимо е оптимизиране и на другите технологични изисквания, в т.ч. и тези за количеството и качеството на изхранваните фуражи.

Естествено, при прилагане на допълнително осветление при носачките трябва да се прави и икономическа оценка на резултатите от това. И да се има предвид, че за добрите производствени и икономически резултати влияние оказват и други фактори, като цена на електроенергията, големина на стадото и брой на птиците, възможности да се спазват другите технологични изисквания и др.

В това отношение представляват интерес проучвания, проведени в Германия, с цел да се прави икономия на електроенергия при осветлението на кокошки носачки. Проучвани са възможностите за прилагане на двуфазов режим на осветление. Светлинен ден с продължителност 12 часа е разделен на два периода: от 6 до 15 ч. и от 21 до 24 ч. Получени са много добри резултати: за 377 дни (след 142-дневна възраст) са получени по 290,1 яйца на средносписъчна носачка, при разход на фураж по 149,7 г за яйце. Смъртността за този период е 4,9 процента. Това е дало основание да се препоръчва на практиката двуфазово осветление при носачките, с което може да се икономиса 20-25% електроенергия при високи икономически показатели при производството на яйца.
Допълнителното осветление, което обикновено е електрическо, не бива да бъде много ярко, защото това не повишава носливостта, птиците се изнервят, а и разходите за електроенергия се увеличават.

Най-добри резултати се получават, когато интензивността на осветлението е 3-4 вата на квадратен метър подова площ

Пренебрегването на тези изисквания за осветление при носачките, особено през зимните месеци, води до понижаване на производствените резултати и намаляване на икономическата изгода при производството на яйца. Не го допускайте!
Основните характеристики на лампите. За осветление на къщата са перфектни флуоресцентни лампи 40-50 вата. Техният брой зависи от изискването всеки 6 квадратни метра следва да бъдат обхванати от едно устройство в 60 вата.

Друго важно изискване: Разстоянето между източника на светлина и повърхността, върху която се движат домашните птици, трябва да е около 2 м.

И още: Силната светлина може да стане причина пилетата да избягват местата, разположени директно под лампите, като се преместват върху местата, използвани за дефекация. През зимата, поради високата влажност и ниска температурата в курника, такива места могат да бъдат опасни източници на амоняк.

Избор на цвета на лампата
- синята светлина успокоява птиците;
- червената намалява броя на снесените яйца, но не позволява прояви на канибализъм;
- оранжевият цвят подобрява способността да се размножават;
- зеленият подобрява растежа.