Най-добрият лек за ниските цени са ниските цени - тази стара мъдрост коментират експертите от ИнтелиАгро, като отбелязват, че много участници на пазара вярват, че вече сме близо или сме стигнали дъното при основните суровини (най-вече пшеницата). Те още не дават категоричен отговор дали 2017 г. ще бъде по-добра за фермерите но маркират важните разнопосочни фактори:

Оптимистите

Ниската цена на пшеницата кара много производители да потърсят алтернатива за част от земята, която обработват. В най-голяма степен се очаква това да се случи в САЩ, където площите с пшеница ще се свият с между 7-10% според различни прогнози (по-точни резултати ще имаме на 12 януари, когато излизат данните на Департамента по земеделие на САЩ). По-високи цени на пшеницата през следващата пазарна година очакват от FAPRI (Университетът на Мисури), именно заради прогнозираното поредно рязко понижение в засетите площи.

Друг жокер може би се крие в Китай, който държи все по-голяма част от световните запаси от суровината (44% към момента при 30% през 2012/13 г.). Всяка една ревизия на складираните количества в посока надолу (на каквито сме били свидетели периодично през последните години) в съчетание с понижение на производството в Северна Америка, например заради неблагоприятни климатични условия, биха вдъхнали нов живот на цените.

Тук е мястото да отбележим и първите опасения за реколтата в САЩ заради сухото време в основните производствени райони на страната. Една четвърт от площите в Колорадо са в лошо или много лошо състояние към първата седмица на януари. По-лошо от миналогодишното е състоянието на посевите и в Оклахома и Канзас.

MetLife – един от гигантите на американския застрахователен пазар, също очакват възстановяване на цените през 2017 г. и то в целия зърнен и маслодаен комплекс, като акцентират на възможността и в други основни производствени райони на света да има понижение в засетите площи.

Ниските цени на царевицата ще накарат много фермери в САЩ да се ориентират от царевица към соя през 2017 г. Societe Generale очакват спад в площите с царевица в САЩ с 5,5 млн. акра, което би довело до понижение на складираните количества спрямо потреблението до 13,2% през 2017/18 от 16,2% през 2016/17 г.

Интересна е прогнозата на Rabobank, които очакват понижение на световните запаси от царевица за първи път от 2009 г. насам (което по принцип би трябвало да се разчита като сигнал за увеличение на цените). В уравнението обаче пръст ще има Китай, чиято политика на субсидиране ще поощри понижение на складираните количества с 10 млн. тона през пазарната 2016/17 г. и с 6% на годишна база през 2017/18 г.

Песимистите

Въпреки намалението на площите с пшеница в някои региони от света част от анализаторите очакват нов рекорд в световното производство. Тази позиция застъпват от Commerzbank, които към края на 2016 година не виждат основания за притеснения за световната реколта. Наистина в Черноморския регион, който е най-големият износител на пшеница в света не се наблюдават особени движения в засетите с пролетници площи, а климатичните условия засега не дават признаци за тревога.

Уравновесяващ фактор при царевицата може да се окаже и политиката на новата администрация в САЩ, чийто представители никога не са били поддръжници на използването на царевица за етанол. При нормални климатични условия, Goldman Sachs също не очакват подкрепа върху пазара и прогнозират цените на царевицата и на соята да се ограничат до техните пределни производствени разходи. Същевременно прогнозираната с 26% по-голяма реколта в Бразилия и Аржентина (Rabo) ще продължи да потиска цените.

За поредна година соята бе по-печеливша от царевицата и поради тази причина, само в САЩ се очакват с 2 млн. акра повече площи с културата (2.4% ръст). Към това обаче трябва да се прибави ръста в Южна Америка – Бразилия и Аржентина. Големият въпрос е дали Китай ще продължи да купува соя със същите темпове, както досега. Като че ли превесът за момента клони повече в полза на предлагането, съответно - на по-ниските цени.

От маслодайните рапицата се очаква да задържи позиции, заради дефицитът в Европа. Прогнозата на Commerzbank е за EUR 390/тон в периода октомври-декември, 2017 година.

Факторът, който малцина отчитат към момента, но който според нас не бива да се пренебрегва е епидемията от птичи грип. Само в Южна Корея до края на 2016 г. бяха ликвидирани над 15% от домашните птици. Заразата се разпространи в Япония, Китай и Европа. И въпреки че големите индустриални оператори не са особено застрашени, по-сериозни загуби в развиващия се свят биха означавали свиване в търсенето на фуражи.

В заключение, 2017-а дава известни обещания за лека корекция в цените на някои култури нагоре. С оглед на натрупаните рекордни запаси, обаче, евентуалното повишение би било от порядъка на 5-10%.

Основният фактор, който ще има значение от тук нататък, както винаги е времето. Ще продължим да следим основните фактори, които движат цените на зърнения и маслодаен комплекс, за да ви държим навреме информирани.