Любомир Коралов

През 2016 година се състояха няколко известни, от световно значение, изложения за земеделска техника. Тази поредица продължава и през новата година с други, може би най-големи, изложения на машини за земеделие, аксесоари, агротранспорт и всякакви дейности, свързани със селското стопанство.

В началото на 2017 г. земеделски производители от цял свят ще могат да посетят първата за годината от такъв мащаб световна среща на професионалистите от сферата на земеделието - френската SIMA. Изложението ще се проведе от 26 февруари до 2 март 2017 в Париж - Изложбен парк Норд Вилпент и ще отбележи следващата голяма крачка в един променящ се земеделски свят.

Този високо технологичен международен форум ще се състои в аграрно пространство, характерно със своята бърза еволюция.

Изложението приема на всеки две години над 1300 изложители, 1400 търговски марки и над 250 000 посетители от целия свят.

Мисията на този огромен панаир на HI техниката е да съдейства за изграждането на устойчив и постоянно развиващ се аграрен сектор в световната икономика. Затова справедливо наричат SIMA световна среща на всички заинтересовани субекти в земеделието- производители, фермери, предприемачи, градинари, овощари, лозари, винари, търговци, дристибутори, вносители, кооператори, дейци на аграрната наука, екологията и т.н.

SIMA отговаря на всички нужди на земеделските стопани, без значение дали притежават малко или голямо стопанство, дали отглеждат животни или са производители, или пък са концесионери на земеделска техника. На SIMA всеки ще може да открие нещо за себе си, ще види щандовете на 1 740 фирми от 40 държави (38% нови изложители, различни от тези през 2015). Последната предварителна информация от Париж гласи, че изложителите ще представят над 600 новости в техниката и всичко, свързано с нея

Такива реални нови идеи ще бъдат показани във всички раздели на панаира и конкретно в сектори като самоходни земеделски машини, транспортиране на стоки и животни, машини за обработка на почвата и за растителна защита, отглеждане на картофи, цвекло, резервни части, ремаркета, оборудване за развъждане и доене на животни и редица други.

Помолихме БЕРТРАН ГАРДЕР, директор на PROMOSALONS България, да ни даде последни данни за съдържанието и програмата на това световно изложение.

Той бе любезен да ни съобщи, че SIMA предлага цялостна оферта в 13 сектора:

трактори, комбайни, обработка на почвата, услуги

професионално оборудване за поддръжка на зелени части

напояване на почвата

полски и горски площи, дървена биомаса

услуги и институции

растителна защита

оборудване за тропически култури

растителни култури, реколта и съхранение

опаковане на цвекло, картофи, плодове и зеленчуци

транспортиране на стоки и животни

оборудване за животновъдни ферми

помещения за съхранение на продукцията

машини и инвентар за прецизно селско стопанство

Вторият дял от парижкото изложение е SIMAGENA. Това е мястото, където се срещат животновъдите и професионалистите в сферата на геномиката с 200 европейски животновъди, говедовъди и селекционери. Ще бъдат представени в специалния павилион 250 говеда. Ще бъдат отворени шоу-програми, аукциони. Домакините са подготвили демонстрация на 6 породи високопродуктивни говеда за месо- Блондад, Акитен, Шароле, Гаскон, Лимузин, Салер и 2 млечни породи Mонбелиард и Холщайн.

- Бих казал без преувеличение, че SIMA е единственото изложение в света, което представя едновременно замеделска техника, животни и технологии за устойчива енергия и екология.

Неговият приоритет са нововъведенията в земеделието, уточнява г-н Гардер. Специално жури присъжда награди за иновации SIMA Innovation Awards 2017. Наградите вече са известни и след 26 февруари ще бъдат връчени на изложението в Париж на призьорите: производители на машини и инвентар, както и на хората, които предлагат в своите технически разработки значителни конструкторски решения.

Така изложението ще помогне на професионалистите да прогнозират бъдещите си инвестиционни и технически стъпки. За всеки български посетител на SIMA има редица улеснения и бонуси, които се осигуряват от PROMOSALONS България. Ние ще бъдем на изложението с готовност да помогнем на всеки български фермер за получаване на нужната му информация.

И накрая, бих си позволил да посъветвам гостите от България да отделят малко внимание и на международното земеделско изложение SIA (също в Париж по това време), което е по-скоро за стоки за широка употреба и животновъдство.

То ще се състои от 25 февруари до 5 март 2017 г. в Изложбен парк Порт дьо Версай, допълни Бертран Гардер.

AGRITECHNICA -най-голямото в края на годината

От един, дори бегъл, оглед на новата световна годишна програма за аграрните изложения може да се направи категоричния извод, че и 2017 г. ще бъде твърде богата на подобни събития.

Базата данни показва, че земеделците от цялата планета ще имат възможност да посетят само през първото шестмесечие на годината 95 агропанаира, международни и местни, от които 25 са или свързани тясно с агротехниката, или са обърнати към нея. Картината за второто шестмесечие не е по-различна.

От януари техническите изложения започват с МАНИТОБА в Канада. Следват АГРОЕКСПО ЕВРАЗИЯ, Турция, ЗЕЛЕНАТА СЕДМИЦА в Берлин, АГРОМАШЕКСПО, Унгария, АГРАРИЯ в Испания. Във февруарската част от програмата виждаме пловдивската АГРА /от 22 до 26 февруари/, която има амбицията да разшири бройката на участващите фирми-изложителки на техника и инвентар. По същото време е ТИЕР&ТЕХНИКА в Швейцария.

Веднага след тях стартира най-голямото за този шестмесечен период техноизложение СИМА в Париж. За март са предвидени АГРОПАРК и АГРОТЕХ в Полша, следвани от словашкия панаир AГРОСАЛОН. На този месец са заложили и организаторите на АГРО УЪРЛД в Узбекистан.

В другия край на света през април е АГРИ УЪРЛД, Осака. Почти по същото време е АГРАРИЯ, Румъния. Веднага след това е АГРА МЕ, Дубай. През втората половина на април е СИМАЕ, Китай. Следват АГРА в Лайпциг, АГРО МИАНМАР, Бирма. От 16 до 19 май е нашата БАТА АГРО в Стара Загора. През 2017 г. ще бъде нейното юбилейно 10-то издание. БАТА-та ще има по-друга визия и обогатено съдържание с новия си сектор Животновъдство. А през юни ще се състоят агропанаирите за техника БЕЛАГРО, Беларус и АГРО, Украйна.

Това е само непълен преглед на основни агротехнически изложения за времето от 1-ви януари до 30 юни 2017 г.

В едни от следващите броеве ще информираме нашите читатели за международни и регионални изложения през второто шестмесечие на 2017 г. Но още сега не можем да не отбележим, че от 14 до 18 ноември в Хановер ще работи другото, заедно със СИМА, най-световно изложение за земеделска техника и новации в този сектор.

Това е известната АГРИТЕХНИКА, в която също ще доминират новостите в селскостопанските машини, инветарите и новите технологии. През 2015 г. в хановерското изложение участваха над 2 900 изложители, а панаирът беше посетен от 450 000 гости, земеделци професионалисти. Така и Агритехника, както и СИМА, се превръща в мотор за иновации и генератор на идеи за световното земеделие.

Снимките са от архива на SIMA и AGRITECHNICA за 2015 г.