По Националната програма за пчеларство за 2017 година бяха предвидени малко над 5 милиона и 300 хиляди лева само за една година, но в следствие на решение на Европейския съюз бяха редуцирани с около 500 хиляди лева. Това каза в интервю за  „Фокус“ инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз.

„Бяха въведени две нови мерки- за закупуване на едър инвентар и превозни средства за мобилно пчеларство. Това е разнообразието в новия, тригодишен, програмен период“, обясни той. „Традиционно се кандидатства най-много за кошери, за майки за пчелни семейства или отводки. Там са съсредоточени усилията и бюджета на програмата“, допълни Михаил Михайлов. По думите му в Националната програма за пчеларство има проблем, свързан с мярка Е, която е последната мярка в програмата за научноизследователски проекти.

„Има две теми, нотифицирани в Брюксел, за които има бюджет, който беше предвиден 100 000 лева, сега е 89 000 лева, но тези пари не могат да бъдат усвоени“, коментира инж. Михайлов. „Смятаме, че неправомерно в работна група се реши неправителствените организации, сдруженията на пчеларите, които представляваме, да нямат право да бъдат бенефициенти и да подават проекти. Основанието е, че не са научни организации, което е абсурд“, поясни Михаил Михайлов и допълни, че има научни ръководители и екипи, които могат да реализират тези проекти.