Интервю с Николай Цеков, мениджър продажби във фирма РАПИД КБ

Ася Василева

По традиция всяка година в началото на декември фирма РАПИД КБ води група от български фермери на посещение в заводите на CLAAS и AMAZONE. Защото, както каза Николай Цеков, мениджър продажби в Рапид КБ по време на тазгодишното посещение, само на място в завода може да се убедиш с очите си в качеството на произвежданите машини. Специално за читателите на "Български Фермер", той даде повече информация.

- Господин Цеков, какво по-интересно от машините видяха фермерите по време на посещението в заводите на CLAAS и AMAZONE?

- И двете фирми поставят акцентът върху новите машини и новите технологии. При AMAZONE това са торачките със система TS, многобройните разновидности на сеялките на компанията и другото интересно нещо, което става все по-актуално - сеялки за изключително сухи райони с годишни валежи не повече от 100 литра. Това е особено актуално в България, където валежите стават от година на година през все по-голям интервал, не са разпределени равномерно. Затова тази технология все повече се търси от нашите клиенти. В завода фермерите видяха такава сеялка, видяха и че AMAZONE активно работи в тази посока.

Другото, в което се убедиха е че машините се произвеждат не само за немския пазар, а за конкретните климатични условия в целия свят. Още интересни новости от AMAZONE са агрономът робот Bonirob, който ще се бъде непрекъснато на полето и ще наблюдава посевите и дава в реално време информация къде точно на полето трябва да се третира. Очаква се серийно този робот да излезе на пазара още след 5-6 години.

При CLAAS фермерите видяха какви са мащабите на фирмата - големината на завода, капацитетът му. Видяха, че комбайните и силажоприбиращата техника се произвеждат само в Германия. Убедиха се, че това е техника с гарантирано германско качество.

- Как приключи годината за фирма РАПИД КБ, какво ново да очакват фермерите през новата 2017 година от вас?

- Предвид обстановката с пълната неяснота около програмите, приеми, политическата обстановка като цяло, годината беше трудна за всички. Въпреки това в РАПИД КБ можем да се похвалим със стабилни резултати. Отново при продажбите на зърнокомбайни сме на първо място в България.

- На какво се дължи този успех? На добрите машини или на добрата работа на РАПИД КБ?

- Причините са комплексни. Свързано е с безупречното снабдяване с резервни части. Свързано е с работата на сервиза. Защото когато фермерът има една такава скъпоструваща и висопроизводителна машина, тя трябва да работи. Иначе от нея няма полза. За да работи трябва да има сервиз, резервни части, да има обучени хора, които да я поддържат и да обучават механизаторите.

Друго, с което можем да се похвалим за 2016 г. е това, че открихме нова база в Монтана. Вече изцяло покриваме територията на страната.

През 2017 година ще продължим да предлагаме най-актуалните машини на CLAAS и АMAZONE. Това е нашият стремеж - новите машини и технологии да стигат бързо до България. Продължаваме с разширяването на структурата на РАПИД КБ. Назначават се нови сервизни техници, работници в отделите за сервизни части, продължават обученията в Германия на сервизните ни специалисти и инженери. Ще се съсредоточим върху усъвършенстването в обслужването на нашите клиенти в страната.

- Кои от машините на CLAAS и АMAZONE са най-търсени в България?

- Интересна тенденция за фирма CLAAS в България е, че вече тракторите като брой се продават не по-малко от комбайните. Комбайните CLAAS са най-търсените на българския пазар, това е традиция. Но вече и тракторите бележат сериозен ръст в продажбите.

Причината е че българските фермери вече се убедиха, че това са много добри машини с изключителни характеристики. Те се отличават с перфектно качество и ненадмината икономичност. А това е много актуално в период като сегашния, когато цената на продукцията е ниска. Важно е да имаш и ниска себестойност на производството. Фермерите трябва да контролират разходите, а CLAAS са лидери в разработването на енергоспестяващи технологии за своите машини.

- Много актуална е темата за безорното земеделие. Какво предлага AMAZONE в тази посока?

Да, компанията предлага много машини, насочени към тази технология на почвообработка. Например стърнищни култиватори, които работят на дълбочина до 30 см. От миналата година предлагаме новият модел такъв култиватор Cenius. Направихме около 20 демонстрации в цялата страна с него.

С тези машини се постигат много добри резултати и клиентите ги харесват, така че възнамеряваме да продължаваме да ги предлагаме. Вече и с бункер за тор, които се внася на 30 см дълбочина заедно с обработката.

Намерението на РАПИД е все повече да затвърждаваме нашите позиции в областта на сервиза и резервните части, така че всички клиенти, които работят с нас да знаят че имат винаги нашата подкрепа. Политиката на РАПИД е такава, че предлагаме само оригинални части, но на достъпни цени и да покриваме много пълтно територията на страната, така че всички наши клиенти да са спокойни, че имат партньор зад тях.

- Какви са прогнозите Ви за пазара на земеделска техника през 2017 г.?

Очакваме спад спрямо 2016 година и то в порядъка на 10 до 20 процента. През 2016 година пазарът е вече с около 20 на сто по-малко от предходната година. Това е един сериозен спад на пазара на нова земеделска техника не само в България, но в цял свят. Затова в тези условия нашите усилия ще са насочени към подобряване на сервиза и доставката на резервни части.