Първият френски Музей на земеделието, Musеe du Compa, има нов основен експонат: трактор CLAAS в оригинални размери, построен от конструктор LEGO. Моделът ARION 460 PANORAMIC се състои от почти 800 000 части, изграждащи 388 различни компоненти. Гигантската задача по сглобяването е била поверена на единствения сертифициран от LEGO човек във Франция от компанията Sarl ERC Briques. Нейното решаване е отнело повече от 3 500 работни часа.

Но ето малко повече информация: тежащият 3,5 т трактор, съставен от лего-елементи е абсолютен уникат и е наречен TractoBrick. Отредено му е заслужено място в голямата зала с машини на музея, непосредствено до почти дузина други истински трактори, отразяващи историята на механизацията в земеделието.

Идеята за проекта е инициирана от самия Musеe du Compa. Новата му, постоянна сбирка се е нуждаела от талисман и TractoBrick отговарял точно на заданието. Музеят, който е известен със своите първокласни експозиции, е разположен в град Шартр, на около 80 км от Париж. Той разкрива историята на земеделието и на земеделското инженерство и привлича повече от 50 000 посетители годишно.

Очаква се през коледните и новогодишни празници посещението да нарастне.

Проектът за лего-трактора е финансиран от публични и частни организации, включително и от компанията CLAAS Франция. Допълнително е била инициирана кампания за набиране на средства, която е надминала значително предварителните очаквания. Благодарение на това, Musеe du Compa организира маратон по програмирането му през декември 2016 г. За 48 часа софтуерни спецове се опитаха и вдъхнаха "цифров" живот на TractoBrick.