Проф. дсн Петко Иванов

Полша е крупен производители и износител на плодове и зеленчуци. Тя е неоспорим лидер в ЕС-28 по производство на ябълки, заемащ трето място в света след Китай и САЩ.

Полските ябълки се ценят заради голямото сортово разнообразие и високо качество, поради което се изнасят в десетки страни на света.

Обаче ембаргото за внос от Русия, най-големият вносител на полски ябълки, предизвика голямо сътресение в полския експорт. Полша е принудена да търси нови дестинации за износ. Отражението на нашия пазар е небивалото изобилие на качествени ябълки на достъпни цени. Същевременно това е допълнителен потискащ и кризисен фактор за нашето ябълково производство, което и без това е в дълбок упадък след 1990 година.

Съвременни и модерни ябълкови градини

Полската икономика е шеста по големина и една от най-бързо развиващата се в ЕС-28, която единствена избегна рецесията и намаляване на брутния вътрешен продукт по време на кризата.

Въпреки по-северното си географско изложение и доминирането на дребно семейно земеделие, страната е голям земеделски производител.

Оценено по единни базови цени от Eurostat, средното годишно земеделското производство за 3-годишен период (2011-2013 г.) е 21.6 милиарда евро срещу само 3.6 млрд. на България, т.е. около 6 пъти по-голямо. Голямо предимство на полското земеделие е подчертано в плодовото и зеленчуково производство.

С 3% от земеделската земя в Полша се произвеждат плодове и зеленчуци за 4.06 милиарда евро, представляващи 18.8% от общото земеделско производство.

За България тези данни са съответно 269 млн. евро и 7.5%, т.е. ние произвеждаме не само абсолютно, но подчертано и относително много по-малко плодове и зеленчуци.

Полша е водещ производител на ябълки в ЕС-28

На фиг. 1 е показано средното годишно производство на ябълки в страните на ЕС-28 за периода 2011-2013 г.

Полша е твърдо на първо място с 2.9 млн. тона, а през 2015 г. е получен рекорден добив от 3.5 млн. тона.

Освен на ябълки, Полша е сред най-големите производители (1-во или 2-ро място) в ЕС на ягодоплодни и дребноплодни видове, череши и гъби.

Във фиг. 2  е проследено изменението на ябълковото производство за 15-годишен период.

През тригодишен период от 2011 до 2013 г. Полша произвеждо около една четвърт от общото ябълково производство на ЕС-28, а през 2015 г. вече около една трета. Следователно за периода след 1980 г. то е увеличено близо 3 пъти. Едва ли може да се посочи друг пример в Европа за подобен прогрес на една земеделска култура, както на ябълки в Полша.

Ръст в ябълковото производство на Полша

Държавата е най-големият износител на ябълки в света, непосредствено след Китай и изпреварващ го в последните години.

През тригодишен отчетен период са експортирани средно 746.2 хил. тона ябълки на стойност 270 млн. евро, представляващи 28.5% от производството и 26.5% от аграрния износ по стойност.

Основната дестинация за износ на полски ябълки е Руската федерация с 50.7 хил. тона, които са 73.5% от износа и 18% от производството на ябълки.

Ембаргото на земеделски стоки като отговор на санкциите, наложени от ЕС-28, нанесе големи загуби на полските производители, които трябваше да търсят нови направления за износ и то на понижени цени.

Съвременно съхранение на ябълки

Производителите разполагат с богато разнообразие на сортове, които се изпитват, районират и обновяват според спецификата на производствените райони и експортните предпочитания.

Част от основните сортове ябълка са Айдарет, Шампион, Йонаголд, Глостер, Лиговит, Алва, Перелоз и други.

През 10-15 г. дърветата се изкореняват и презасаждат на нови места. Овощна градина не може да бъде направена без предварително осигуряване на водоизточник и изградена поливна система.

Упражнява се строг контрол върху използването на пестициди и затова полските ябълки се ползват с доверие като биологично най-сигурни.