Датският опит в свиневъдството показва, че мокрото хранене с тритикале  е добре и за растежа, и за фермата. Този метод може да се окаже от полза и за земеделските производители, и за околната среда, категорични са датските специалисти по хранене на свинете

Това звучи почти прекалено хубаво, за да е истина: да има метод за хранене, който се грижи както за опазване на околната среда, така и за интересите на животновъдите свинепроизводители. Дали е така, все пак ще покажат окончателните резултати при порвеждане на последните тествания на метода за мокро хранене с тритикале на свине в различни възрасти.
Според д-р Хане Поулсен от Министерството на здравето на животните и учените от Факултета по аграрни науки в Университета в Аарху, Дания, хранителните вещества - особено азота и фосфора - са по-добре приравнени и използвани при хранене на свине, когато зърното е било предварително намокрено, отколкото когато е сухо. Те имат някои предположения за причините за това и са убедени, че тритикалето е по-подходящо от ечемика, пшеницата и ръжта.

Но тъй като досега тоези твърдения не са били доказани в практиката, предстои извършването на последни проучвания и експерименти, които да докажат или опровергаят тяхната теория.

През последните години е факт, че мокрото хранене при свинете става все по-популярно. То съществено ще помогне за намаляване нивата на запрашеност на закрито. Данните при направените опити категорично сочат, че мокрото хранене допринася за по-добрия кланичен растеж, а има полза и за околната среда.
Приема се, че нивото на усвояване и използване на хранителни вещества - в това число на фосфор, протеини и азот, е по-добро, когато зърното е мокро.

Учените смятат, че увеличената смилаемост може да се дължи на повишаване на ензимната активност в ядрата на зърно. Това означава, че разлагането на зърнени култури всъщност започва още преди да достигнат стомаха на прасето. А това предполага, че именно при мокрото тритикале е налице високо активното предварително смилане.
Учените имат намерение да проучат как влияе овлажняването при различните сортове тритикале, симулирано в лабораторни условия. Това би позволило да се коригират фактори като време, температура и рН на средата. А въз основа на резултатите различните сортове тритикале ще бъдат класифицирани и оценени. Избраните сортове за мокро хранене впоследствие ще бъдат използвани за провеждане на окончателните експерименти при хранене на прасетата. През цялото време на лабораторните опити резултатите за степен на смилаемост при мокро и сухо тритикале ще се сравняват. Ако хипотезите на специалистите се окажат верни, течното хранене с богато на ензими и високо устойчиви сортове тритикале може да стане обещаващ инструмент за подобряване използването на протеините при хранене - и следователно на азот и фосфор. Това ще има и своето положително екологично въздействие, е мнението д-р Хане Поулсен от датското Министерство на здравето на животните.