е прогнозата на специалистите от Университета в гр. Утрехт, Холандия. Според тях очаква ни динамичен пазар на месото до 2020. И още: Анализаторите отчитат, че от първостепенно значение за потребителите в Европа става хуманното отношение към животните и спазването на екологичните норми при производството.

От първостепенно значение стават параметрите за качеството на продукта (например съставки, вкус, външен вид, етикетирана опаковка).
Според холандските анализатори европейските пазари ще бъдат устойчиви и ще повлияят положително месопроизводството, като се даде възможност особено в развитите страни конкуренцията да се активизира и производството да се увеличава. През следващите години в процеса на месопроизводство ще се обръща все повече внимание на ветеринарномедицинския контрол и превенция на болестите. От голямо значение е и начинът на отглеждане на различните животни, които трябва да отговарят на екологичните норми за опазване на околната среда. Това налага повсеместно решаване на проблема в животновъдството с изхвърлянето на тора по начин, позволяващ неговото използване и преработване в затворения цикъл на фермите.
В краткосрочен план реализирането на изброените фактори засяга най-вече Северна и Северозападна Европа. Там пазарите и сега са готови да бъдат подложени на стриктни изисквания за устойчиво производство на месо.

Но в развиващите се страни ситуацията е малко по-различна. Населението нараства главоломно. В същото време в резултат на световната глобализация все повече хора искат подобряване на стандарта и качеството на живот, като в тази посока влияе и бързата урбанизация. Това неминуемо ще доведе до повишаване на конкуренцията. В тези страни търсенето изпреварва развитието на месопроизводството поради недостиг на местни суровини. Например такъв е

случаят с Китай

който е принуден да внася повече суровини за месопреработвателната си промишленост. Поради все по-голямото развитие на хранително-вкусовата промишленост например свинепроизводството ще се развива много успешно в Китай. По-различна е

ситуацията с птичето месо

защото секторът разчита основно на качеството на зърнените и маслодайните култури. Затова може да се очаква, че Китай ще разчита в по-голяма степен на внос на птиче месо, отколкото на собствено производство.

Какви са възможностите за суровини в световен мащаб

В краткосрочен план суровините, необходими за отглеждането на всички видове животни за преработвателната промишленост, са налице. Очаква и цените да останат сравнително непроменени, но с всяка следваща година се задават по-сурови времена и

равновесието ще е обвързано с високи нива на запаси от различни фуражи

Според анализаторите това със сигурност ще генерира производство от страна на фермерите.