Учените обещават да "разшифроват" генетичната информация на микробите, които са причина за образуването на метан, отделян от едрия рогат добитък

Новозеландските учени изучават микрофлората в стомаха на кравите и овцете. Така те смятат да открият нужната им генетична иформация за микробите, обитаващи стомаха на преживните животни, които според тях са в основата на отделяния метан от животните. Според Грем Етвуд, един от учените изследователи, откритието би могло да улесни и ускори работата на специалистите, като установи измененията в микрофлората на стомасите на едрия и дребния рогат добитък. Те смятат да използват два метода на въздействие: първо, да стимулират образуването на антитела при слюноотделянето и, второ, да използват химиогеномна техника за създаването на нови ферменти, които да катализират химичните реакции в стомаха на животните.

Според изследователите едрият рогат добитък е основният виновник за парниковия ефект на планетата и съответно за глобалното затопляне. Само в Австралия 14% метан се отделя в атмосферата от работата на животновъдните ферми в страната, а в Нова Зеландия този процент е още по-висок - 50%.