“Агрион” предлага парцели от 1 до 700 дка в цялата страна

Основен фактор на пазара на земеделска земя остават фермерите и арендаторите. Заради ниските изкупни цени и растящите разходи те нямат възможност да извадят крупни суми накуп. Затова търсят по-гъвкави финансови варианти как да увеличат парцелите си.

Ако фермерите искат да увеличават добивите си, трябва да инвестират в подобрения като поливни системи, торове с дълготрайно действие и т.н. А това няма как да стане върху наета земя.

Според специалистите по земеделски активи пътят към по-ефективно и интензивно земеделие минава именно през концентрация на площи и окрупняване на масиви в отделните землища.

На пазара вече има оферти за земя от по 400 лв./дка.

През септември една от най-големите компании за земеделски активи “Агрион” съобщи, че предлага за продажба над 6600 имота с големина между 1 и 700 дка.

Ако до преди година стратегията ѝ основно бе фокусирана върху покупките, от тази година все по-активно продава парцели. От дружеството обясняват тази промяна с оптимизация на портфолиото с цел възможна комасация.

“Искаме да дадем възможност на земеделците да окрупнят земята си и да повишат ефективността и производството”, казват експертите. Според тях интерес към предложените парцели има основно от фермери, арендатори и земеделски производители със сериозни намерения за увеличаване на стопанствата си. Запитвания обаче има и от хора, които искат да инвестират в земя с цел доходност.

Арендаторите също се активизираха за покупко-продажбите

Още повече че за някои от тях е по-изгодно да купят ниви за работа, отколкото да ги наемат.

“Наблюдава се видима тенденция на окрупняване на стопанства, от която бихме искали да се възползваме като предложим подходяща земя на добри цени. Готови сме да съдействаме на нашите клиенти и с експертни съвети, информация за пазара, търговски и юридически консултации”, посочиха от “Агрион”.

Сделките със земя, които подпомагат чувствително разширяването на стопанствата, ще генерират положителен икономически ефект за всички страни: комасираната земя винаги струва повече, отколкото разпокъсаните парцели, а земеделският бизнес ще може да развива едни по-ефективни стопанства. Самите земеделски производители ще получат по-голяма сигурност, обработвайки по-големи собствени площи.