От 1 декември европейските фермери ще получат още 435 милион евро от неизползвания резерв, предвиден от ЕК за кризисни ситуации. От въвеждането на резерва през 2013 година, той не е бил използван, съобщиха от еврокомисията.

Приспадането се прилага само за директни плащания над 2000 евро и все още не се отнася за страните България, Хърватия и Румъния, тъй като директните плащания, предвидени от бюджет 2016 г, все още не са напълно изплатени.

Самият резерв идва от приспадането на суми от директните плащания, отпуснати за земеделци. Средствата може да бъдат използвани когато годишният бюджет не е достатъчен, за да се финансират нуждите на сектора, както и да се използват като помощ при извънредни мерки в кризисни ситуации. Ако тази сума не се използва до края на годината, те се връщат на земеделските производители.

"Тази година беше трудна за много фермери и редица пазарни сектори, въпреки това, аз съм доволен, че ЕК бе в състояние да отговори със серия допълнителни мерки за финансиране в сектор земеделие, без да се налага задействаме на този резерв. Всичко това означава, че ние сме били в състояние да реагираме при различни ситуации без да намалим европейското субсидиране, предвидено за селското стопанство“, коментира еврокомисарят Фил Хоган.