Мулчирането е прекрасен начин да запазите кореновата система на растенията на сигурно и топло през зимата, както и жизнено важната влага в палещата жега на лятото.

Освен ефективната борба с плевелите и по-лесната поддръжка на градината, допълнителният колорит и усещането за завършеност на озеленяването са основните причини мулчът да се настани трайно в дворовете.

Мулчирането представлява покриване на почвата около растенията с различни материали, регулиращи водните и въздушните режими в повърхностния слой . Мулчът бива органичен, т.е. разлагащ се в почвата и неорганичен.

Ранната или късната пролет (в зависимост от климатичните условия) са най-доброто време за мулчиране на насажденията. След зимните дъждове или стопяването на снега почвата е пропита с влага, а топлото пролетно слънце нагрява пръстта. Преди мулчирането трябва да се убедите, че теренът е влажен, трябва да премахнете покълналите плевели заедно с корените им и да внесете подходящи торове, ако са нужни.

Пролетното мулчиране защитава растенията от прегряване и изсъхване през лятото

Средата на есента, когато почвата е още топла и наситена с влагата на есенните дъждове, е вторият важен период за мулчиране. Преди поставянето на мулча премахнете плевелите и внесете бавно действащи торове, ако е нужно (костно брашно, дървесна пепел и др.). Есенното мулчиране защитава растенията от измръзване на корените.