Въпреки по-ниските цени на бройлерите в началото на 2016 г. производството им в ЕС се разшири с около 5 процента през първото полугодие, показват данни на Еврокомисията.
С изключение на Франция всички други основни производители на бройлери в Евросъюза съобщават за увеличаване на производството: Полша (+15%), Испания (+8%), Италия (+6%), Холандия (+5%) и Великобритания (+4%).
Заради огнищата на птичи грип във Франция от началото на годината засега птицевъдите не успяват напълно да възстановят поголовието и вътрешното производство, но вероятно резултатите от второто полугодие ще бъдат по-добри.
На равнище ЕС се очаква увеличението на производството на птиче месо да продължи и през втората половина на 2016 г. Прогнозата се основава на данни, че обемите на производство на пилета са на същите високи равнища, както и предните месеци.
Като цяло през 2016 г. производството на птиче месо в ЕС се очаква да се увеличи с 4%, тъй като намалението на цените може да доведе и до свиване на темповете на нарастване на производството до края на годината. Всъщност този производствен ръст в Европа от 4% продължава две години по ред. И тъй като потреблението на птиче месо в ЕС е стабилно, а конкуренцията на световния пазар от стана на Бразилия и САЩ ограничава по-нататъшното развитие на експорта, цените на птичето месо в Европа може да продължат да изпитват понижаващ натиск.