13 млн. лв, които предвижда бюджет 2017 г няма да гарантират заплатите в Селскостопанска академия за предстоящата година. Това коментира Светла Василева, шеф на Федерация на независимите синдикати в земеделието пред Агроновините вчера. Това стана по време на традиционното тържество на земеделската наука в сградата на академията в София.

Светла Василева предупреди, че този бюджет, означава, че следващата година работещите в академията няма да получават редовно месечното си възнаграждение

Сумата за заплати за предстоящата година е редуцирана с три млн. спрямо тази за 2016 г., а реално за заплати са необходими 21 млн. лв.

Категорично не сме съгласни с тази ситуация, не виждаме как ще бъдат привлечени млади учени да работят в академията, при положение, че месечното възнаграждение на един асистент е 495 лв., посочи тя.

Според нея има текстове в приетия проектозакон за ССА на първо четене, които са много положителни - например, че институтите ще могат да разполагат със собствените си приходи, а бившите опитни станции ще се върнат отново в системата, където им е мястото, и това ще гарантира възможност да се генерирарт средства.

Окончателното приемане на проектозакона в Народното събрание обаче няма да стане преди 31 октомври, когато ще се гласува проектозакона за бюджета, изтъкна Василева.

Лидерът на земеделския синдикат добави, че ФНСЗ ще подкрепи протеста на БАН на 1 ноември посветен на "Бедните будители".