Чисти храни и свежи плодове и зеленчуци предлагат производители днес от 10.30 до 18 часа

Пъдпъдъчи яйца, биопродукти, истинско сирене от краве, овче, биволско и козе мляко, билки , чайове, домашно приготвени консерви. Това са само част от продуктите, които ще видят и опитат посетителите на фермерския пазар в Стара Загора днес.

Той ще е от 10.30 до 18 часа в парк "Алана" - началото на пешеходната зона срещу училище "Васил Левски". Организиран е от в. "Български фермер" с подкрепата на Българската банка за развитие, съдействието на Община Стара Загора и медийното партньорство на в "24 часа".

Земеделски производители от региона и страната ще покажат плодовете на собствения си труд. Ферма "Под Балкана" от с. Васил Левски Карловско ще докара станалото вече и туристическа атракция биволско сирене и мляко. Ще има овче и краве сирене от малката ферма "Угърчин", продукти и от козе мляко чак от района на Варна.

Биопроизводителите предлагат в Стара Загора пресни плодове и зеленчуци, билки, билкови екстракти, чай, биосокове, биовина и други вкуснотии.

На пазара ще има много истински мед: билков, манов, акациев и пчелни продукти.
Най-важното обаче е, че всички, които посещават пазара, ще могат да се запознаят с производителите на чисти и качествени храни, да обменят контакти и директно да си пазаруват от тях, ако ги харесат.

Пазарът в Стара Загора, в който участие са заявили 25 производители, е четвъртият след Бургас, София и Пловдив - част от инициативата на вестник "Български фермер" за свързване на малките местни ферми с потребителите, за насърчаване на късите вериги на доставки и за популяризиране на местните храни.

Целта е да покажем, че има начини местните земеделски стопани и производители на храни да печелят, като пряко продават стоките си на жителите в градовете, които все повече се интересуват от качеството и чистотата на храната. Така насърчаваме контактите помежду им.