20 000 евро за 70 кв. м в центъра на Атина

БОЙКА АТАНАСОВА

АТИНА

Над 200 000 жилища в Гърция са обявени за продажба - с 25% повече от предишните 2 години, съобщиха гръцки брокери.

Това силно сваля цените. В центъра на Атина например дом от 70 кв. м в добър квартал може да се намери за 20 хил. евро.

Причината за масовите продажби на цени под данъчната оценка е, че хората не могат да плащат въведения под натиска на кредиторите нов данък собственост. Той варира от 2 до 13 евро на квадрат в зависимост от района.

“Няколко са основните причини за тези масови продажби - коментира за “24 часа” Христос Мурутис, шеф на фонда за имоти Arceland Capital Management. - Първо, имотите, които се продават, са най-вече втори дом, който е закупен с кредит с цел инвестиция. В момента много хора не са в състояние да изплащат този кредит и вместо да оставят жилището на банката, опитват се да го продадат, за да спечелят дори и минимално от сделката.”

Втората причина е, че много гърци емигрират и решават да продадат каквото имат в родината си, за да не плащат имотния данък. В богати квартали като атинските “Кифися” и “Глифада”, където жилищата са големи и скъпи, данъкът собственост може да е няколко хиляди евро годишно. По този начин си осигуряват и средства, за да започнат отначало в друга държава. В Атина собственици дават под наем апартаменти в центъра само срещу плащане на ток, вода и жилищния данък.