Малки промените на световните зърнени пазари през изминалата седмица . Както и преди, предлагането е достатъчно, независимо от спадът му от страна на Европа, / особено на качествена продукция/.

Рапицата, както и соята в Чикаго, продължават да поскъпват. Цените в Европа получават поддръжка от спадът на еврото, поради очаквания спад на процентните ставки в САЩ през декември и европейската парично-кредитна политика.

От няколко дни, в Европа, включително и Франция, се наблюдават благоприятни за есенната сеитба дъждове. Към края на тази седмица се очаква ръст на температурите, коeто ще помогне за сеитбата.

В Китай правителството не промени своята минимална цена за закупуване на пшеница, за да поддържа тази култура, От друга страна политиката за спад в запасите на царевицата се запазва.

На фючърсните пазари, в центъра на вниманието е разликата между цените на пшеницата на Euronext и CME. Контрактът на CME е фокусиран повече на вътрешния пазар, докато на Euronext е по-насочен към експорта. Затова сега пазарът е под натиск.

По данни на FranceAgrimer, на 17 октомври са засeти 43% от зимната пшеница срещу 23% миналата седмица и 52% в миналата година. Засeти са и 39% царевица, срещу 52% миналата година.