Проблем за есенните зърнено-житни култури могат да са житна стъблена, житна тревна и шведска муха. Топлото и сухо време в отделни периоди на есента стимулира намножаването на тази група от неприятели. Прагът на икономическа вредност е 3 броя възрастни на кв. м.

Благоприятни условия за масово намножаване на житните мухи се създават при монокултурно отглеждане и ранна сеитба на есенниците. За целта наблюденията да се насочат към по-ранно засетите посеви и тези на повторки. Контролът на житните мухи е труден поради скрития начин на живот на ларвите и разтегнатия летеж на възрастните.

Повредата се причинява от ларвите, които се вгризват в основата на централния лист на младите растения и го прегризват. Той пожълтява, изсъхва и се усуква.

Химична борба да се прилага само при доказан праг на вредност срещу възрастното преди масово яйцеснасяне.

Превантивни агрохимически мероприятия:

. Избор на сортове, склонни към по-силно братене, които се развиват по-бързо и са по-устойчиви на повредите от житните мухи.

. Спазване на сеитбооращения с пространствена изолация.

. Борба срещу житните плевели – пиреи и др.

. Сеитбените срокове са фактор от решаващо значение. Ранната сеитба стимулира намножаването и повишава повредите от житни мухи. Поникването съвпада с летежа и яйцеснасянето на есенните поколения.

. Оптималната посевна норма осигурява по-гъсто гарниране на посева. Затруднява се яйцеснасянето, ограничават се чувствително повредите.