В хода на гласуването участниците в Световната среща за млякото, която се провежда от 17 до 21 октомври в Ротердам, не се съгласиха, че млекопреработвателят е единственият лидер в отрасъла. 89% от анкетираните експерти и посетители гласуваха против това.
Генералният директор на холандския млечен кооператив FrieslandCampin - Roelof Joosten, реагира на гласуването така: "Ние (млечният отрасъл) можем да бъдем извънредно мощен вдъхновител, способен да убеди потребителите в приноса на млечните продукти в правилното хранене. Потребителят трябва да чувства нашата обща сила. Но за това трябва да си представим къде искаме да бъдем следващите 3-5 години."
А ето и други коментари, предоставени от организаторите на форума.
- Преработвателят може да стане най-добрият източник на информация за потребителя за безопасността и качеството на хранителните продукти.
- Марките са собственост на млекопреработвателите. Това е, което потребителят вижда. По този начин те поемат значителни рискове на отрасъла. Длъжни сме да поддържаме преработвателите и да отделяме внимание да се разширят правата и възможностите на фермерите, които биха могли да засилят "гласа" на млечната промишленост.
- Фермерите имат голяма роля в позиционирането на млечния отрасъл.
- Млечният отрасъл не може да има един лидер, но млекопреработвателят може да бъде координатор.